АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: ГОТОВИ СМЕ ЗА КОНСТРУКТИВНО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС

министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов
11.01.2018 / 15:45

„Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи усилено и вече сме готови за провеждането на конструктивен дебат по важните за селското стопанство въпроси“.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща с извънредните и пълномощни посланици на Швеция Луиз Бергхолм и Финландия Пайви Блинникка.

„Ще съчетаем председателството с много важни теми за ЕС.

През първото тримесечие на председателството ще направим структуриран дебат по Общата селскостопанска политика (ОСП) пречупена през призмата на многогодишното финансово споразумение.

Във фокус ще бъдат и всички останали важни теми като анализ на цените на земеделските продукти.

Има чувствителни сектори, които трябва да бъдат наблюдавани.

Няма да подценим и болестите по животните, както и въпросите свързани с рибарството.

Готови сме за провеждането на конструктивно председателство и се радвам, че имаме добра комуникация с всички страни“, подчерта министър Порожанов.

От своя страна посланикът на Швеция заяви, че страната иска да се работи за качествена и ефективна обща селскостопанска политика.

Тя изрази позицията, че ОСП трябва да бъде реформирана и че очаква с нетърпение българското председателство на Съвета на ЕС.

Посланиците проявиха интерес към актуалното състояние на земеделския сектор у нас.

„Селскостопанският сектор в България е на много високо и конкурентоспсобно ниво. Търговското салдо от земеделски продукти е положително за 2016 година, очакваме да бъде същото и за 2017 година“, обясни Порожанов.

По думите му зърнопроизводството в България е на световно ниво по отношение на използване на нови технологии и производство.

Благодарение на средствата от ЕС животновъдството също набира скорост и вече има много големи и модерни ферми, които спазват всички екологични изисквания и изискванията за хуманно отношение към животните.

Секторът, който има нужда от още подобрение е производството на зеленчуци и плодове.

Там също има много добри проекти, които вече дават резултат, допълни министърът.

източник:Пресцентър, МЗХГ

Още снимки от новината

министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов
министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев