АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

"ПЕРПЕРИКОН" ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ТУРИСТИЧЕСКИ ЦЕНТЪР И ЧАКА СЛЕДВАЩИТЕ ЕВРОПРОЕКТИ

Перперикон
11.01.2018 / 16:05

Туристически информационен център ще бъде построен на територията на античния и средновековен град Перперикон, съобщиха на пресконференция днес кметът на Кърджали Хасан Азис и археологът Николай Овчаров.

Финансирането е в размер на 1 411 655 евро по програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег V-A Гърция България 2014 - 2020", а в рамките на проекта до ноември 2019 г. ще бъде направен и 3-D модел на археологическия комплекс.

Оказва се обаче, че по оперативната програма не е била осигурена постоянна електрификация на обекта и това ще бъде компенсирано с новия проект, за да се ползва художественото осветление.

Освен 3-D заснемането и модела общината планира да инвестира собствени средства и в традиционен умален макет на комплекса от създателя на "България на длан" Съни Сънински - "нещо, което може да се пипне", както се изрази Николай Овчаров.

И докато новият проект на име "Древните Родопи и Егея - Културен коридор в подкрепа на развитието на региона" се осъществява, от общината вече обмислят следващото си кандидатстване

- по новата програма "Региони в растеж", където се очаква да бъдат разпределени 100 млн. евро за подобни проекти.

Те обаче ще се отдават под форма на кредит.

С това финансиране археологът изрази надежда да успее да експонира половин километър автентични настилки, които свързват двореца на светилището с раннохристиянската базилика, разкрита неотдавна, както и да направи анастилоза на храма - възстановяване с оригинални материали, както и останки от други обекти, намерени на място.

Но "не до покрив, пази Боже", каза Овчаров.

А на височина 2-2,5 м.

Перперикон не бе сред случаите на "бутафорна" възстановка, осъществени в предния кръг на програма "Регионално развитие", но от Камарата на архитектите в България остро разкритикуваха изпълнението на поставената тогава инфраструктура.

Посетителските данни за 2017 г. все още не са готови, но през 2016 г. Перперикон е донесъл 200 хил. лв. приходи на община Кърджали, посочи Николай Овчаров на въпрос на "Дневник".

Стандартният билет за възрастен е 6 лв., като важат и множество намаления за различни групи.

"Често се шегуваме, че това е най-печелившото предприятие на общината", каза археологът.

Според него с окончателното завършване на обекта трябва да се мисли и за повишаване на посетителските такси.

Кметът Хасан Азис отбеляза, че чуждестранните туристи вече не са необичайна гледка по улиците на Кърджали, а Перперикон се е превърнал в пример за успешен културно-исторически туризъм.

Една от причините за успеха е, че той е бил прехвърлен за управление на общината, смята кметът.

"Множеството от археологическите обекти в България са с неуредена собственост, което възпрепятства кандидатстването по европрограми."

250 хил. лв. са предвидени за разкопки и аварийна консервация на Перперикон през следващия археологически сезон.

Перперикон е пример за устойчив туристически обект, изграден благодарение на координацията на институциите и надграждан през годините, смятат Азис и Николай Овчаров.

От 2000 г. насам в обекта са инвестирани над 8 млн. лв. по различни европейски проекти, посочиха те.

Последният, финансиран със 748 хил. евро от т.нар. норвежка програма, включваше консервация и реставрация на сгради и съоръжения в югозападната част на Акропола, включително крепостна стена и кула.

Преди това с 4 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) бяха изградени пешеходни пътеки и наблюдателни площадки над находките, бе поставено художествено осветление, бяха обучени екскурзоводи и бе направена холографска изложба на находки от обекта в регионалния исторически музей.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев