АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

В ПЪРВИЯ ДЕН НА ПАРЛАМЕНТА ГЕРБ ПОИСКА ЕДИНСТВО, БСП - ПО-ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ, А ДПС - ПРОГРАМНО ПРАВИТЕЛСТВО

парламент
11.01.2018 / 11:20

Новата парламентарна сесия започна със слушане на химните на България и Европейския съюз (ЕС), след което последваха традиционните декларации за приоритетите на парламентарните партии.

ГЕРБ призова за единство в името на националния интерес по време на европредседателството, а БСП обяви, че то ще бъде успешно, ако след него всички кажат, че корупцията намалява, а стандартът на живот е по-висок.

Коалиция "Обединени патриоти" направи заявка, че управлението е стабилно и ще продължава да работи за доброто на хората, а ДПС отново поиска изваждане на националистите от властта и правителство, което работи по програма и с мнозинство, което да я реализира.

"Воля" обяви, че ще работи за по-добър стандарт на хората, включващ доходи, сигурност и здравеопазване.

ГЕРБ призова да се загърбят партизанските страсти

Зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов се обърна към депутатите от всички партии с призив по време на европредседателството България да бъде чута.

"Трябва да говорим отговорно, да работим ползотворно и да се водим единствено от националния интерес на страната.

Партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели по време на българското председателство", каза Цветанов.

Той избори предстоящите европейски събития в страната, както и цитира приоритетите на европредседателството - икономическото развитие, работни места, растеж и конкурентоспособност, социалните политики на ЕС, изграждането на енергийния съюз и политиката за климата, сигурност и правосъдие и др.

"Приоритетите на ГЕРБ за следващите шест месеца се свеждат до законодателни инициативи за укрепване на обществения ред и сигурността, както и в сферата на образованието и пазара на труда и в сферата на здравеопазването и въвеждането на нов достъпен модел на здравни грижи.

За нас задачата за справяне с корупцията няма алтернатива, поради което сме готови да дебатираме по спорните въпроси в закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Всяко протакане на антикорупционното законодателство обаче по същество работи в полза на корупцията и отлага във времето ефективната съдебна реформа.

И тук започва да става за пореден път ясно кои са проводниците на стратегии за отлагане на антикорупционното законодателство", каза още Цветанов.

Очаква се утре парламентът да отхвърли ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон, което вчера бе преодоляно в правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти".

По отношение на външната политика Цветанов каза, че приоритети на европредседателството са присъединяване на страната ни към Шенген и еврозоната, както и европейска интеграция на Западните Балкани.

"Политическите и културните ни контакти с Турция все повече се оказват резултат на национално отговорна външна политика, а не на спорадични усилия на отделни партии. Дипломатическите ни ходове бяха посрещнати добре както от страните в региона, така и от европейските институции и техните лидери", каза Цветанов.

За БСП успешното председателство ще повиши стандарта на живот

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че европредседателството е шанс за изчистване на образа на България, заради което партията щяла да бъде конструктивна, но нямало да мълчи.

Според социалистите председателството ще бъде успешно при два резултата - накрая всички да кажат, че корупцията намалява, както и стандартът на живот на българите да се повиши.

В началото на декларацията на социалистите Нинова изброи 10 новини от последните дни, сред които публикации в чужди медии за корупцията в страната, убийствата, предстоящите протести, информация за демографската криза и протекли санирани блокове и др.

"Топим се като народ, по-малко се лекуваме, обедняваме, образованието е по-лошо", обобщи лидерът на БСП.

БСП обяви своите приоритети за политическия сезон - нов модел на системите на здравеопазването и образованието, нова политика по доходите и борба с корупцията. Нинова призова управляващите да не ги наричат "саботьори", а да подкрепят ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон.

Тя каза още, че на 17 януари ще бъде внесен вотът на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" заради провала при борбата в корупцията.

За "патриотите" управлението е стабилно

Лидерът на "Атака" и шеф на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров обяви, че по време на европредседателството ще бъде доказано, че управлението е стабилно, а патриотичната коалиция е надежден партньор.

Той обяви, че и през следващите месеци с прагматични ходове ще се работи за доброто на хората, както за първи път по време на прехода кабинетът "Борисов" 3 повишил пенсиите.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев