АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ УБЕДЕН: НЯМА ВОЛЯ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА

Президентът Румен Радев
10.01.2018 / 18:57

Отхвърлянето на ветото върху Антикорупционния закон от Правна комисия показва, че няма воля за борба с корупцията. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с отхвърлянето на наложеното ветото върху Антикорупционния закон от страна на Комисията по правни въпроси,

"Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон, и особено събитията от днес, показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията", смята той.

Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите, коментира президентът, като добави, че това е оценката му за ставащото днес, "за съжаление". На въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, държавният глава отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Попитан дали го притеснява това, че девет протеста утре ще посрещнат чуждите делегации, конюнктурно ли е това според него или го намира за нормално, президентът отговори, че тези протести не би трябвало да притесняват него. Нормално е, България е демократична страна, всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи, разбира се в законово установените форми, добави Радев.

 

На въпрос за Истанбулската конвенция и дали трябва да бързаме с ратификацията й, президентът отговори, че за него първо е нужен изчерпателен дебат по темата. Виждате,че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции, на обществото. Това е много сериозно, коментира президентът.

Той добави, че и сега имаме закони, защитаващи и правата на жените, и на децата, и срещу домашното насилие, но явно не можем да ги приложим както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно, коментира държавният глава и добави, че борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията, от съда - тук и сега. А ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели, заяви президентът Радев, пише БТА.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев