АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРЪТ НА ПАРТИЯТА НА ПУЧДЕМОН И БИВШ КАТАЛУНСКИ ПРЕМИЕР ПОДАДЕ ОСТАВКА

Бившият каталунски премиер Артур Мас и Пучдемон
10.01.2018 / 09:00

Бившият каталунски премиер Артур Мас подаде оставка като лидер на Каталунската демократична европейска партия (PDeCAT), предадоха испански и каталунски издания. Мас, който оглавява партията на уволнения премиер Карлес Пучдемон (и заместник-председател на PDeCAT), по-рано реши да направи стъпката, за да подпомогне преговорите между партиите на независимостта, които съвкупно спечелиха мнозинство на изборите в Каталуня.

Според източници на няколко издания той се опитва с действията си да запази баланса сред онези представители на PDeCAT (гръбнака на листата на Пучдемон "Заедно за Каталуня", събрала най-много гласове на вота), които са в спор за бъдещото управление на страната и за това кой би могъл да стане премиер, ако Пучдемон все пак не се върне от Белгия, за да стане кандидат.

Точно преди две години, няколко месеца след предишните предсрочни избори, Мас подаде оставка като кандидат за премиер, за да даде възможност за пакта с крайнолявата Кандидатура за народно единство (CUP), която не приемаше той да оглавява правителството.

Това и даде възможност на Карлес Пучдемон да стъпи по-здраво на каталунската политическа сцена отвъд местната си позиция като кмет на Жирона и да оглави регионалния кабинет.

Официалните причини, които посочи Мас, цитиран от "Ел паис" и "Ел насионал", бяха две.

"Първата е най-важна и е силно политическа - резултатът на "Заедно за Каталуня" на 21 декември е много добър.

Вместо да занижим очакванията си, ги повишихме," каза той. Това по думите му означава, че "комбинацията между базата на PDeCAT и "Заедно за Каталуня" има нужда от нови лидери.

Има нужда от свободно пространство, за да може нови лица да водят проект на бъдещето."

Като втора причина Мас изтъкна делата, които испанското правосъдие води срещу него, след като организира първия референдум за независимост на Каталуня на 9 ноември 2014 г.

Миналата година той загуби временно правото си да се кандидатира на изборни длъжности заради организацията на референдума.

Днес той обясни пред журналисти, че е получил ново решение от Върховния съд, което означава, че той се изправя пред правосъдието и заради последния референдум миналата година.

"Това не бива да се тълкува като отдалечаване от проекта.

Ще продължа да съм част от него, на много по-скромна позиция, която ми се полага. Ако взема решението, ще е за да го подсиля, не да го отслабя."

По време на кампанията за референдума местни медии писаха, че Мас е имал ключова съветническа роля в решенията на уволненото правителство след референдума за отделяне от Испания.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев