АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ИСПАНСКИЯТ ВЪРХОВЕН СЪД ОТКАЗА ДА ОСВОБОДИ БИВШИЯ КАТАЛУНСКИ ВИЦЕПРЕМИЕР ЖУНКЕРАС

Уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас
05.01.2018 / 14:55

Уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас остава в затвор в района на Мадрид, реши Върховният съд на Испания на заседание в петък, с което отхвърли молбата му да бъде пуснат на свобода.

Така Жункерас остава с мярка "превантивен затвор" - на практика постоянен арест, който в Испания се използва при обвинения в тежки престъпления и при становище на съда, че предполагаемият акт може да бъде извършен отново или извършителят да се укрие.

Бившият вицепремиер, чиято Каталунска републиканска левица (ERC) стана трета политическа сила на изборите на 21 декември, е обвинен в бунт, подбудителство към размирици и злоупотреба с държавни средства.

Защитата му настояваше, че той е смекчил позициите си за отделяне от Испания, заради които попадна под ударите на испанското правосъдие, и че "религиозните му убеждения и ангажираността с гражданското общетво, разбирателството и мира" са несъвместими с участието в "насилствени действия", каквито му приписва прокуратурата.

Магистратите обаче споделят вижданията на прокуратурата, че Жункерас засега трябва да остане в затвора заради възможността действията му да се повторят.

След изслушването му вчера, когато съдът отложи решението, според официални източници той не е изтъкнал по никакъв начин обвързаността си с "конституционализма" и не се е разграничил по никакъв начин от "незаконните начини за защита на политическия му проект".

Според присъстващи в залата, цитирани от "Ел паис" и "Ел мундо" Жункерас, който по-рано каза, че приема прякото управление на Мадрид (наложено заради обявяването на независимост), на въпросното изслушване той е отказал да вземе думата, за да подчертае, че уважава закона и се отказва от едностранното обявяване на независимост.

Позициите му сред някои националисти в Каталуня пострадаха, след като той намекна, че позициите му са променени, в кампанията преди изборите, и поиска да излезе от затвора в Естремера.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев