АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

САМО НЕОСЪДЕНИ ЩЕ ИМАТ ПРАВО НА ЕЛЕКТРОННО СВИДЕТЕЛСТВО ЗА СЪДИМОСТ

е-свидетелство
05.01.2018 / 11:00

Промени в наредбата за работата на бюрата за съдимост предвижда само неосъдените да имат право на електронно свидетелство за съдимост.

Поправките вече са пуснати за обществено обсъждане, съобщава "Монитор".

Те се налагат заради последните законови промени от декември 2017 година, с които свидетелството за съдимост на хартия отпадна, а тази информация ще се проверява от администрацията по служебен път.

Така, за да се намали бюрокрацията и административната тежест за гражданите и за бизнеса се въвежда термина електронно служебно свидетелство за съдимост (ЕССС). Така занапред е-свидетелство ще издава по заявление на чиновниците, а централната администрация или териториалните органи на изпълнителната власт.

Това ще става обаче по отношение на лица, за които не са съставяни „бюлетини за съдимост“.

В останалите случаи, както и за лицата, родени в чужбина, свидетелство за съдимост ще се издава по общия ред.

Електронното свидетелство за съдимост ще се издава от правосъдното министерство, като съответният чиновник подаде заявление по електронен път и чрез електронен подпис.

Срокът за издаване ще бъде три дни, държавна такса няма да се дължи, а валидността ще е 6 месеца, колкото и свидетелството за съдимост на хартия.

Премахва се и изискването за представяне на препис от акта за раждане или удостоверение за раждане в оригинал или копие или друг документ, издаден от компетентен орган, удостоверяващ данни за родителите на лицето.

Данните за родителите на лицето, което иска свидетелството за съдимост, ще се проверяват посредством служебен достъп до Национална база данни „Население“.

източник:Монитор

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев