АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ЗАМРАЗИХА ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА ПАКИСТАН

президентът на САЩ Доналд Тръмп
05.01.2018 / 09:00

САЩ замразиха превеждането на вече забавена военна помощ за Пакистан с обвинение, че властите в Исламабад не правели достатъчно за борбата с международния тероризъм.

Говорителка на Държавния департамент посочи проблеми в борбата с афганистанските талибани и мрежата Хакани.

Според Хедър Науърт решението може да бъде преразгледано, в случай, че Пакистан промени позицията си.

Тя не успя да посочи конкретна сума за оборудването и въоръжението, които трябваше да бъдат изпратени за пакистанската армия и сили за сигурност, но допълни, че някои програми ще бъдат изключени от замразяването на средства.

Американски официален представител каза пред "Ройтерс", че става дума за 255 милиона долара.

Това е много малко на фона на близо 33 милиарда долара, които САЩ са използвали за помощ за Пакистан през последните 15 години.

Преди дни президентът Доналд Тръмп остро критикува пакистанските власти, като заяви, че само лъжели и мамели.

"Те възприемаха президентите ни като идиоти, предоставяйки убежище на терористи, които преследвахме в Афганистан", написа той в "Туитър".

Посланикът на САЩ в Исламабад бе извикан да даде пояснение във външното министерство, но властите се опасяват повече от предприемането на по-драстични мерки като намаляване на финансовата помощ и завой към по-близки отношения с Индия, коментира "Ройтерс".

През 2011 г. Пакистан получи около 3.5 млрд. долара военна помощ, докато за 2016 г. тя е намаляла до 1 млрд долара.

В същото време анализатори казват, че има граници, в които САЩ могат да влошават отношенията с Пакистан, защото страната е влиятелен съсед на Афганистан и американците трудно могат да постигнат някакъв напредък там без пакистанска помощ.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев