АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КОМЕНТАР

КОМЕНТАР
04.01.2018 / 09:50

ОЩЕ ОТЗИВИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

София е решена да даде тласък на важни теми в европейския дневен ред, което определено говори за самочувствие, пише германската преса.

На европредседателството си България гледа и като на шанс да излъска малко имиджа си.

Обширната статия в германския „Ди Велт" е озаглавена „Часът на източноевропейците". Авторите Ханелоре Кроли и Борис Калноки пишат за българското европредседателство с много факти и го разглеждат в различните му аспекти.

В началото на статията става дума за брошурата „30 факти за България", с която правителството в София представя своята страна: България е на трето място в света като производител на храни за астронавти, световният рекорд на висок скок за жени вече от 30 години е притежание на българката Стефка Костадинова, а песента „Излел е Дельо хайдутин" от 1977 година пътешества в космоса с „Вояджър".

„Най-бедната държава-членка на ЕС е твърдо решена през шестте месеца на своето председателство да подобри както своя, така и имиджа на целия регион на Западните Балкани", пишат авторите.

По-нататък в статията четем: „Много амбициозно звучат плановете на София: да подработи перспективата за членство на страните от Западните Балкани, да прехвърли мост между Изтока и Запада, да постигне консенсус в областта на сигурността и миграцията, да придвижи напред работата по Брекзита, да подготви бюджетната рамка на ЕС, да повиши конкурентоспособността на дигиталната икономика.

Разбира се, тези цели и задачи по никакъв начин не могат да бъдат изцяло осъществени, но те демонстрират самочувствие.

А за българите и за други източноевропейци, които в Европа често пъти се чувстват като граждани втора категория, дори само тази нагласа е балсам за душата", пишат още авторите на статията, в която става дума още и за различията между София и Вишеградската четворка и за наблюдението, на което страната все още е подложена от Европейската комисия.

Две статии за българското европредседателство излязоха в левия берлински вестник „Нойес Дойчланд".

Под заглавие „София не е Вишеград" Нели Тюгел се спира най-вече на политиката на българското правителство по миграцията и бежанците.

Авторката между другото пише: „Въпреки че в правителството участват десните „Обединени патриоти", по въпроса за преразпределянето България заема по-скоро позицията на Еврокомисията.

По време на българското европредседателство не може да се очаква подсилване на Вишеградската група."

"Съединението прави силата"

За бежанците и мигрантите и българското европредседателство става дума и в статията в икономическия всекидневник „Ханделсблат", която носи многозначително заглавие „Охранителят на Меркел" („охранител" в смисъл „охрана на входа", б.ред.): „За Бойко Борисов се сбъдва едно отдавнашно желание.

От началото на годината България за пръв път поема председателство на Европейския съвет за половин година.

В това начинание българският министър-председател иска да се представи като европеец за пример.

Дали това желание на 58-годишния ще се сбъдне – можем само да гадаем.

Защото шефът на консервативната партия ГЕРБ след предсрочните избори управлява страната в коалиция с дясноекстремистките „Обединени патриоти", които в голямата си част са антиевропейски настроени.

От тази гледна точка звучи малко иронично, че за европредседателството Борисов е избрал точно мотото „Съединението прави силата".

Здраво сложеният политик вече за трети път е премиер на „бедняшката колиба" в ЕС. Бившият телохранител иска да заеме позиция най-вече като привърженик на приемането на Западните Балкани в ЕС.

Но като имаме предвид големия скептицизъм в ЕС по темата за бързото разширяване, това ще бъде трудна мисия.

За председателството на Европейския съвет бившият кмет на София залага на подкрепата на германската канцлерка.

Борисов многократно е признавал, че е фен на Ангела Меркел – въпреки вътрешнополитическите критики.

От своя страна и канцлерката цени българския си колега.

„Борисов от много години владее капиталистическата олигархична система.

Ето защо той е стабилизиращ фактор в региона", казва Гунтер Дойбер, главен анализатор за Източна Европа на австрийската „Райфайзенбанк".

А в момента не са много източноевропейските премиери, които предлагат стабилност", пише „Ханделсблат".

Между нервност и надежди

В началото на репортажа си в „Нойес Дойчланд" Томас Розер описва така изходната позиция на България като председател на ЕС: „Обикновено бива забелязван само мимоходом, но сега този спътник в кризисния съюз на благоденстващите в Европа изведнъж се оказва в центъра. (…) Преди премиерата настроенията в София се колебаеха между нервност и изпълнено с надежди очакване.

Не само дясно-националното правителство, но и мнозина българи се надяват, че председателството на ЕС ще поизлъска спорния имидж на страната, която се смята за особено корумпирана и относително изостанала."

Ето накрая и няколко цитата от репортажа на Клеменс Ференкоте за „Дойчландфунк":

„Над портала на парламента в София със златни букви е изписано „Съединението прави силата".

Това мото българското правителство взе и за своето председателство на Европейския съвет, едновременно като апел и като изискване: към всички държави-членки на ЕС и към държавите от Западните Балкани, които виждат своето бъдеще в Евросъюза." Авторът цитира министър Лиляна Павлова за целите, които си поставя София като европредседател.

Пред репортера заместник-председателката на парламента Деница Златева изразява надеждата, че страната ще влезе в Шенген и ще бъде освободена от Механизма за сътрудничество и наблюдение.

В края на репортажа социологът Първан Симеонов казва, че подкрепата, която дават българите на ЕС, си остава трайно висока: „Българите са народ, който има повече доверие в европейските институции, отколкото в собственото си правителство", твърди Симеонов пред „Дойчландфунк".

Автор: Александър Андреев (Ди Велт, Дойчландфунк, Ханделсблат, Нойес Дойчланд)

източник:Dw.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев