АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

С НОВ ЗАКОН ПАРЛАМЕНТЪТ В ИЗРАЕЛ УСЛОЖНИ ЕВЕНТУАЛНОТО РАЗДЕЛЯНЕ НА ЙЕРУСАЛИМ

Израел
02.01.2018 / 14:55

Израелският парламент прие закон, който забранява на правителството да отстъпва израелския суверенитет над която и да било част от Ерусалим без одобрението на поне 80 от 120-те депутати, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Досегашният праг беше обикновено мнозинство от 61 депутати.

Самият закон обаче може да бъде отменен с такова мнозинство, което го прави до голяма степен символичен.

Кнесетът прие законодателния акт на фона на силното напрежение след признаването от президента на САЩ Доналд Тръмп на Ерусалим за столица на Израел, отбелязва агенцията.

Този ход на Тръмп вбеси палестинците, които искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава.

По-голямата част от международната общност не признава израелския суверенитет над Източен Ерусалим, завладян от израелците по време на Шестдневната война през 1967 г.

Решението на практика означава, че ако преговори между Израел и Палестина като тези под егидата на САЩ (сега отхвърляни от палестинците след решението на Тръмп) продължат, след като бяха замразени през 2014 г., подобно мнозинство би затруднило постигането на мирно споразумение предвид традиционно фрагментирания парламент в Израел.

"Властта да се отказваме от части от земята не е в ръцете на нито един евреин, нито на еврейския народ", каза, цитирана от "Ройтерс", Нафтали Бенет, която оглавява предложилата законопроекта ортодоксална и ционистка партия "Еврейски дом".

Според някои анализатори със символични закони като последния тя се съревновава с "Ликуд", партията на премиера Бенямин Нетаняху, за гласове в дясната част на политическия спектър - или за изборите през март догодина, или за извънреден вот, който не е съвсем изключен на фона на корупционните скандали сред управляващите и напрежение в правителството.

Междувременно в неделя "Ликуд" внесе резолюция с необвързващ характер за анексиране на израелските селища в Западния бряг.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев