АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЯПОНИЯ СКЛЮЧИХА НАЙ-ГОЛЯМАТА СДЕЛКА ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ В СВЕТА

търговско споразумение-сделка
08.12.2017 / 15:55

Европейският съюз и Япония завършиха преговорите по споразумението за свободна търговия, предаде "Ройтерс".

Двете страни, които договориха основите на споразумението през юли, заявиха в петък, че преговарящите са завършили правния текст, който ще отвори икономиките, създавайки огромна икономическа зона с 600-милионно население, произвеждащо приблизително 30% от световния БВП.

"Япония и ЕС ще се хванат за ръце и ще изградят свободна, честна, основана на правилата икономическа зона, която ще бъде модел за икономически ред в международната общност през 21 век", заяви японският премиер Шинзо Абе.

По думите му за ЕС и Япония започва "нова ера".

Споразумението, включващо 28-членния блок и третата най-голяма икономика в света, ще премахне 10-процентните мита върху японските автомобили и 3-проценттните митнически тарифи за автомобилни части.

За ЕС сделката означава отпадане на японските мита от около 30% за европейските сирена и 15% за вината, разрешение за увеличаване на износа на говеждо и свинско месо, както и достъп до големи публични търгове в Япония.

"Това е най-голямото търговско споразумение, което някога сме договаряли за ЕС", каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

"То изпраща силен сигнал в защита на отворената търговия, основана на свободни правила", допълни еврокомисарят.

През първите пет месеца преговарящите работеха по стабилизирането на тарифите в областта на услугите, регулаторното сътрудничество и средствата за защита на храните и напитките.

Дискусиите ще продължат по спорния въпрос за инвеститорската защита.

Япония не искаше да приеме инвестиционната съдебна система на ЕС.

"Този въпрос се нуждае от допълнителна дискусия в началото на следващата година, но останалата част от споразумението е тук", подчерта Малстрьом, като обясни, че този елемент от сделката може да бъде добавен на по-късен етап.

ЕС се надява да сключи споразумения за свободна търговия с Мексико и Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай).

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев