АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: ОЧАКВАМ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА ДА СТАНЕ ДОГОДИНА

главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева
07.12.2017 / 10:45

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам, че то ще бъде взето бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история – 64% от европейците казват: „Еврото е добро за нас“.

Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна“, каза тя.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях – вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева.

Според нея българският бюджет е много стабилен и за него „може да се кажат много хубави неща, защото дефицитът е под контрол вече толкова много години подред, инвестирането в дългосрочни проекти, които гарантират България да се вдига нагоре – то се вижда от хората.

И най-вече този бюджет казва: „Ние българите можем да влезем в еврозоната – с нашата фискална дисциплина, с това как се отнасяме с инфлацията, с това колко добри са балансите в нашата икономика ние можем да влезем в чакалнята на еврозоната“.

„Това е важно, защото еврозоната се интегрира и ще се интегрира повече – смята Георгиева. – Като ни е закачена валутата за еврото, ние и без това работим по правилата на еврозоната, но не можем да седим на масата и да участваме в изработването на тези правила“.

На въпрос за Шенген тя посочи, че страната е готова, всички технически условия са изпълнени и присъединяването ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки.

Доколкото разбирам те са по-отворени днес, отколкото бяха преди година.

Да стискаме палци това да се случи, посочи Георгиева.

Според нея променените настроения са най-вече защото европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост.

Това е не само заради брекзит, но и защото 10-те години криза ни сложиха обица на ухото – да не вземаме системата на солидарност като даденост.

„България се развива много добре – каза още Георгиева. – Да си припомним, че през 1990 г. ставахме в 4 ч. сутринта, за да се редим на опашки за мляко – това вече го няма.

Тогава доходът на българина беше 1400 долара, сега е близо 8000.

Разбира се, имаме още много работа за вършене, но трябва да се гордеем с това, което сме постигнали“.

На въпрос дали според нея виновниците страната да стигне до онова положение ще бъдат наказани или поне посочени, тя отговори: „Знаете ли, като ходя по света, страните, които се развиват най-добре, са тези, които гледат напред, които се опитват да си представят какво трябва, за да сме успешни в една икономика, където ще има изкуствен интелект, където голяма част от работата ще мине към роботите.

И затова си мисля, че и за нас в България е по-важно да гледаме напред“.

Светът е толкова сериозно повлиян от конфликти, че нашият регион има уникален шанс да остави тези рискове в миналото.

България, която вече е член на ЕС, може да бъде мост за своите съседи, обяви още Георгиева.

„Световната банка вече дава пари за този коридор, осигурили сме част от финансирането на 8-ми коридор на територията на Македония.

Тук, в България, работим с правителството за това да има електронна система за събиране на такси и да може това финансиране да помогне на България да поддържа пътната си мрежа и да строи нови пътища.

Но най-важното, което ще направим за Коридор №8 и общо за транспорта в региона е един регионален проект, който цели да ускори движението през граничните пунктове и да махне тези пречки, които правят така че един камион да пътува от Скопие до София 6 часа, ние искам да пътува за 3 часа”, коментира Кристалина Георгиева.

Тя изброи три основни пречки, които съществуват към този момент за трудното придвижване между съседните страни.

„Първата е, че много от пунктовете са тесни и има гишета и от двете страни, видяхме как се ускорява движението между България и Сърбия, когато има едно гише.

Втората пречка е, че по пътя има места, които не са добре ремонтирани, които бавят движението.

Третото и най-интересното е да използваме новите технологии, за да може опашките, които сега са физически да ги направим виртуални – интелигентни транспортни системи.

Не струва много, ние изчислихме, че между 15 и 30 млн. долара за страна и вече имаме три страни от Западните Балкани, които казват „дайте да го правим този проект”, продължи Георгиева.

Тя бе категорична, че започващият в София форум е изключително важен, защото България се готви за председателството на Съвета на ЕС.

„В тази си функция България успя да наложи Западните Балкани като един от приоритетите на своето председателството, това много помага на Берлинския процес и да се ускори приемането на нашите съседи в ЕС.

А ние трябва да се интегрираме в този регион”, каза още Георгиева и даде пример с Балтийските страни, които търгуват много между себе си и имат големи икономически ползи за себе си.

Според нея, това трябва да се случи и на Балканите.

източник:Segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев