АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЪВЕТЪТ ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ЩЕ ЗАСЕДАВА ИЗВЪНРЕДНО ЗАРАДИ КАЗУСА С ЙЕРУСАЛИМ

Съветът за сигурност на ООН
07.12.2017 / 09:55

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в петък.

Причината - решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви едностранно Йерусалим за столица на Израел, предаде БНР като цитира Франс прес.

Извънредното заседание е свикано по искане на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания.

Анонсът за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, направен от Тръмп, предизвика поредица от негативни изказвания и вълна от протести. В знак на несъгласие с решението му светлините на коледните дръвчета в два палестински града бяха изгасени.

Изключихме лампичките на коледната елха тук, във Витлеем, като послание от палестинския народ, от хората на Свещената земя заради срамното решение на расистки настоения американски президент, който смята Йерусалим за столица на Израел, обясни Мунтер Амера за Коледната елха край църквата "Рождество Христово" във Витлеем.

По-рано пък в знак на благодарност към Тръмп, израелското кметство освети стените на Стария град на Йерусалим в червено, бяло и синьо.

Кметът Нир Баракат дори пое ангажимент главният вход на града също да бъде осветен в цветовете на Америка и американски знамена да бъдат поставени по големите улици.

Горди сме с президента Тръмп и аплодираме неговия ход, защото това негово изказване изпраща ясно послание към целия свят, а имено че Съединените щати и самият Тръмп стоят до Израел и еврейския народ, тъй като признават историческите връзки между еврейския народ и Израел с неговата столица през последните 3000 години, а именно Йерусалим, подчерта Баракат.

Протести имаше в райони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци.

Множество от недоволни се събра и по улиците на град Газа, както и пред сградата на американското посолство в Анкара.

"Протестираме, защото сме гневни!

Това решение не е представително за нас - то е несправедливо, то е неморално!

Това би означавало джамията "Ал-Акса" да бъде призната за седалище на евреите и особено на ционистите.

Като мюсюлмани, ние никога няма да приема тази еврейска инвазия в "Ал-Акса" - първата кибла на мюсюлманите.

Тук сме, за да опровергаем признаването на Йерусалим за столица на израелци и евреи - този град е киблата за мюсюлманите!", обясниха протестиращите.

Тръмп обясни, решението за признаването на Ерусалим за столица на Израел се очаквало отдавна.

"Мисля, че това се очакваше отдавна.

Много президенти (на САЩ) заявяваха, че искат да направят нещо, но те не го направиха", изтъкна той на правителствено заседание.

Той призова за спокойствие и търпимост след решението за признаването на новата столица на Израел. Американският президент обяви също нов подход към израелско-палестинския конфликт.

САЩ се стремят към мирно регулиране в Близкия изток, което да удовлетвори и двете страни, заяви президентът.

Той потвърди, че скоро вицепрезидентът Майкъл Пенс ще посети Близкия изток.

Минути след речта си американският президент Доналд Тръмп подписа указ за шестмесечна отсрочка за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, съобщи БГНЕС.

По този начин ще се даде време на Държавния департамент да сондира сближаване на позициите на палестинците и евреите по проблема.

В речта си Доналд Тръмп отбеляза, че преместването на мисията ще става в консултации с Израел и Палестинската автономия.

източник:Segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев