АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

АНДРЕЙ БАБИШ Е НОВИЯТ ПРЕМИЕР НА ЧЕХИЯ

Андрей Бабиш
06.12.2017 / 15:35

Андрей Бабиш е новият премиер на Чехия, след като беше назначен от държавния глава Милош Земан тази сряда, съобщи "Ройтерс".

Бизнесменът милиардер, лидер на спечелилата изборите през октомври партия АНО, все още няма парламентарна подкрепа за кабинета на малцинството, който иска да състави.

Предстои вот на доверие в парламента до средата на януари.

Евроскептичната АНО спечели 78 от 200 места в законодателния орган и стопи подкрепата за традиционните партии.

"Ройтерс" отбелязва, че кабинетът ще бъде назначен и ще встъпи в длъжност на 13 декември и това ще позволи на Бабиш да участва в среща на върха на ЕС на следващия ден.

Назначаването на Бабиш, който вече е заявявал, че ще управлява държавата като компания и е против определянето на дата за присъединяване на Чехия към еврозоната, е обвиняван в злоупотреби с европейски средства и това е една от причините другите партии да не желаят да влязат в коалиция с него.

Чешки медии отбелязват, че макар Бабиш да е 12-ият премиер в историята на страната, той е първият, който не идва от редиците на социалдемократите или на либералноконсервативната Гражданска демократична партия.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев