АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НЯМА НАРУШЕНИЯ ВЪВ ВМА, РЕШИ ВОЕННО-АПЕЛАТИВНАТА ПРОКУРАТУРА

ВМА
13.11.2017 / 17:48

В становището на Военно-апелативната прокуратура се посочва, че се потвърждава постановлението на прокурор от Военно-окръжната прокуратура (ВОП) в София от 7 юни 2017 година, с което беше отказано да се образува досъдебно производство по повод одитен доклад на Министерство на отбраната за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода от 1 януари 2014 до 31 януари 2017 година на Военномедицинската академия.

Според Военно-апелативната прокуратура няма достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

В хода на извършения контрол ВоАП е предприела допълнителна лична проверка, защото е било установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. В хода на предприетата допълнителна проверка ВоАП е изискала нови относими документи и е разпитала различни по длъжност лица.

На база на анализа на всички събрани ВоАП смята, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА.

Постановлението е изпратено на Министерство на отбраната и на ВМА.

ВоАП е сигнализирала административния ръководител на ВОП - София за извършването на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев за преценка на основания за ангажиране на дисциплинарната му отговорност с оглед констатираното формално извършване на началната проверка по случая.

 

Припомняме, на 30 октомври здравният министър Николай Петров подаде оставка заради медийно разследване, показващо съмнителни връзки при възлагане на обществените поръчки в периода докато Петров е бил на ръководна позиция във ВМА.

Припомняме и че на 29 март 2017 г. във Военно-окръжна прокуратура - София постъпи одитен доклад за извънпланова инспекция. Тя е за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 01.01.2014г. - 31.01.2017 г. във ВМА. Одитният доклад беше изготвен от Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбраната.

В доклада има констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА.

Източник: https://news.bg/health/nyama-narusheniya-vav-vma-reshi-voenno-apelativnata-prokuratura.html

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев