АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ ДЕМОНСТРИРА ЕДИНСТВО С НОВ ОТБРАНИТЕЛЕН ПАКТ

Европейския съюз
10.11.2017 / 14:40

Най-малко 20 държави членки на Европейския съюз ще подпишат нов отбранителен пакт на 13 ноември в опит да демонстрират единство след решението на Великобритания да напусне блока.

Споразумението е по инициатива на Франция и Германия и е за финансиране и развитие на съвместно военно оборудване, предаде "Ройтерс".

След години на бюджетни ограничения в Европа и след като дълго време разчитаха на САЩ като партньор в НАТО, Франция и Германия се надяват споразумението да обвърже нациите с по-тясно сътрудничество в отбраната.

Механизмът за постоянни структурирано сътрудничество, наричан PESCO, ще бъде най-големият скок в европейската политика за отбрана.

Според дипломати от ЕС обаче все още има разногласия между Париж и Берлин за това какво ще бъдат задължени да правят страните, включени в пакта.

Франция настоява за едно ядро от правителства, които да предоставят пари и военна техника в PESCO, и заявява воля за намеса в чужбина.

Германия иска да разшири пакта, което обаче според някои експерти ще го направи по-малко ефективен.

Досега Франция, Германия, Италия, Испания и още 16 страни са заявили, че ще се присъединят към пакта, който може официално да влезе в сила, когато лидерите на ЕС се срещнат през декември.

Други страни членки, включително Дания, Португалия, Малта и Ирландия, все още не са се ангажирали публично.

Според френски дипломати пактът ще включва няколко области, в които европейските правителства ще се съгласят да работят заедно и ще обещаят фондове, включително военни операции на ЕС, инвестиции и придобиване на отбранителни способности заедно като група.

Ключова цел е да се намали броят на оръжейните системи и да се предотврати дублирането, за да се спестят пари и да се подобрят съвместните операции.

Военен Шенген

Действията в рамките на пакта ще се координират с НАТО, за да се гарантира прозрачност и да се избегнат излишъци, посочи германския източник.

Една от областите, в които служителите на НАТО и ЕС виждат допирни точки, е необходимостта от военна зона за свободно движение на войски и екипировка.

Според плановете НАТО ще се фокусира върху колективната отбрана, докато PESCO ще гарантира по-бърз и ефективен европейски отговор на събития като кризата с ебола през 2014 г. В Африка.

"Това няма да се случва в конкуренция с НАТО", допълни германският представител.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев