АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВТОРИЯТ НАЙ-ГОЛЯМ СУВЕРЕНЕН ФОНД ИСКА ДА ИНВЕСТИРА В БЪЛГАРИЯ

главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров с изпълнителния вицепрезидент на фонда Лиу Дзун
10.11.2017 / 11:45

Единственият в Китай и втори по големина в света суверенен фонд China Investment Corporation (CIC) проучва възможностите за инвестиции в България.

Това се разбра след среща на главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров с изпълнителния вицепрезидент на фонда Лиу Дзун, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Китайските инвеститори са на посещение в България по покана на икономическото министерство.

Целта им е да за запознаят с бизнес средата в страната, както и с бъдещите потенциални проекти.

Суверенният фонд е 100% собственост на китайската държава.

Създаден е от правителство през 2007 г. с цел управление на част от огромния валутен резерв на страната и реализиране на инвестиции в чужди активи. Към настоящия момент активите на фонда са в размер на 900 млрд. долара.

Фондът притежава огромен оборотен капитал, който му позволява да реализира мащабни инвестиции в сектори, като инфраструктура, промишлено производство и туризма. CIC вече е стъпил на пазара във Великобритания, Германия, Полша, Албания и САЩ.

Главният секретар на Министерството на икономиката запозна делегацията с инвестиционната и бизнес среда у нас, като подчерта, че страната ни притежава ключовите фактори, необходими за развитието на успешни бизнес и инвестиционни проекти: финансова и макроикономическа стабилност; благоприятен данъчен режим; стратегическото географско местоположение, което ни позиционира като основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев