АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ФИКСИРА ЧАСА НА БРЕКЗИТ СЪС ЗАКОН

часовниковата кула в Лондон
10.11.2017 / 10:50

Правителството на Великобритания реши да фиксира със закон точния час и дата на излизането на страната от Европейския съюз, съобщи агенция "Ройтерс", като цитира министъра за Брекзит Дейвид Дейвис.

За целта кабинетът на премиерът Тереза Мей предлага поправка в законопроекта за излизането на страната от ЕС, който в момента е в парламентарна процедура, като уточнява, че Брекзит ще стане факт точно в 23 ч. по Гринуич на 29 март 2019 г.

Така се вземат под внимание опасенията на привържениците на Брекзит, които се страхуват, че мудният ход на преговорите и надигащата се опозиция срещу развода с ЕС могат да наложат забавяне.

"Решихме да се вслушаме в гласовете на депутатите и на обществеността и направихме тази промяна, за да избегнем всякакви опасения за това какво означава терминът "деня на излизането", посочи в изявление министър Дейвис.

Денят на напускането следва от фиксирания двегодишен период за преговори с Брюксел, считан от датата, когато премиерът задейства член 50 от Лисабонския договор.

Датата обаче не бе оповестена в предложения законопроект.

Междувременно вчера в Брюксел започна шестият кръг от преговорите между Лондон и ЕС за излизането на Великобритания от общността.

Той ще бъде кратък и се очаква да завърши днес.

Той добави, че не се очаква някакъв пробив през тези два дни.

Предполага се, че днес главният преговарящ от ЕС Мишел Барние и британският министър Дейвид Дейвис ще дадат пресконференция в сградата на комисията, за да обявят резултатите от поредния преговорен кръг.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев