АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПЪРВА ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМА "ВЪЗВИШЕНИЕ" ДНЕС В СЛИВЕН

 „Възвишение“
10.11.2017 / 16:30

Филмът по романа на Милен Русков „Възвишение“ тръгва премиерно от днес – 10 ноември, в цяла България.

В Сливен той ще се прожектира в кино „Агликина поляна“ всяка вечер до следващия четвъртък от 18,30 часа.

Предпремиерно продукцията бе показана най-напред в Котел – на празника на града 1 ноември – Деня на народните будители, а след това в София, Варна, Бургас.

Котел не бе избран случайно за първото излъчване, тъй като е мястото, където се развива част от действието и е роден град на автора на историята Милен Русков.

На предпремиерата в столицата присъстваха президентът Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на културата Боил Банов, които след прожекцията се изказаха особено ласкаво за продукцията.

„Възвишение“ пресъздава приключенията на възрожденските „полуреволюционери-полуразбойници“ на Милен Русков през погледа на режисьора Виктор Божинов („Под прикритие“) и с участието на десетки популярни български актьори: от изпълнителите на главните роли Александър Алексиев и Стоян Дойчев през Филип Аврамов (Димитър Общи), Васил Михайлов, Параскева Джукелова, Захари Бахаров, Юлиян Вергов и други.

Във „Възвишение“ Милен Русков добавя имагинерен сюжет на действителния Арабаконашки обир, в който революционерите Гичо и Асенчо са натоварени с мисията да предадат писмо от Димитър Общи на Васил Левски.

Докато дирят Апостола по баирите и възрожденски градчета, двамата размишляват за свободата, революцията, образованието и манталитета на народа.

Романът е носител на Европейската награда за литература 2014 г.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=bEA_JUxW2ak

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев