АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТКАЗА ДА НАЛОЖИ ВЕТО НА ПАРИЧНИТЕ БОНУСИ ЗА СПЕЦПРАВОСЪДИЕТО

Президентът Румен Радев
09.11.2017 / 15:55

Президентът Румен Радев няма да наложи вето на последните промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат магистратите и служителите от специализирания съд и прокуратура да получават парични бонуси - до 6 заплати годишно.

Това става известно от съдържанието на броя на "Държавен вестник", който трябва да бъде публикуван утре.

Промените бяха приети от парламента преди около 2 седмици.

Те бяха мотивирани с преместването на делата за корупцията по високите етажи на властта от Софийския градски съд (СГС) в спецсъда и очаквания от това наплив от дела към спецмагистратите.

Преди време от Софийския градски съд пък разпространиха статистика, че за последните близо три години, прокуратурата е внесла в съда 26 дела за корупция, с което на практика беше опровергана тезата на управляващите, че специализираният съд и прокуратура са много натоварени и това налага въвеждането на бонусите.

Те ще се дават за "резултатите от дейността".

При обсъждането на законовите промени не се разбра какво се има предвид под това условие, а само, че Висшият съдебен съвет (ВСС) ще пише правилата за това.

Срещу промените се обявиха именно от ВСС, както и от Съвета за продължаване на съдебна реформа, който е към министъра на правосъдието Цецка Цачева.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев