АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МАНДАТНОСТ НА УЧИЛИЩИТЕ ДИРЕКТОРИ НЯМА ДА СЕ ВЪВЕЖДА

училище
09.11.2017 / 15:40

Мандатност за директорите на училища и детски градини няма да се въвежда, но по новия училищен те ще бъдат подлагани на два типа инспектиране.

Това се разбра от отговор на зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова на инициативата на комитет за качествена и иновативна образователна система директорите да имат мандат от 4-5 години.

Предложенията бяха обсъдени от две парламентарни комисии днес.

Инициативният комитет предлага мандатност за директорите, за да се увеличи мотивацията за работата за подобряване на образователната среда.

В момента директорите се избират и назначават след конкурси, но според Васил Николов от инициативния комитет те били с връзки, а после оставали на постовете си до живот.

При мандатност щели да имат стимул да се стараят повече.

"В крайна сметка и един мандат могат да се случат всякакви неща", каза още Таня Михайлова.

Според директора на 51 СУ в столицата Асен Александров директорите и учителите масово се чувствали притиснати от родителите.

Сред исканията на инициативния комитет е монтиране на камери за видеонаблюдение в училища и детски градини, за да се спре агресията над деца.

Според просветното министерство трябва да се вземат предвид разпоредбите на конституцията.

От инициативния комитет искат психолози и логопеди във всяко училище, а от просветното министерство обявиха, че в бюджета за следващата година има 8 млн. лв. повече за психолози.

Друго предложение е в детските градини да се ограничи ползването на телевизия и интернет.

Според зам.-министър Таня Михайлова и сега се внимава те да се използват само с образователна цел.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев