АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИЗДАВАТ КНИГА С БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ В ЮЖНА ОСЕТИЯ

приказка
09.11.2017 / 16:15

В Южна Осетия за първи път ще бъде издадена книга с български народни приказки. Инициативата е на Дружеството за южноосетинско-българско приятелство „Мурат Санакоев“.

Книгата е предназначена за ученици от средните класове и е насочена към популяризиране на българското устно народно творчество сред осетинските деца, а също и към развиването на приятелски отношения между Южна Осетия и България.

Съдържанието на книгата е разделено на две части.

В първата са поместени приказките на български език, а във втората – преводът им на осетински език.

Издаването на книгата е заслуга на представители на интелигенцията, които са които са добре познати в България и Южна Осетия.

Преводът на българските приказки на осетински език е направен от доцента на Южно-Осетинския държавен университет Валерии Гобозов.

Редакцията на българския текст е на бившия директор на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, а на осетинския – на професор Нафи Джусойти, пише Фокус.

Подборът на приказките е направен от професор Михаил Кръстев и неговата съпруга Валентина Кръстева.

Илюстрациите са на младата, но доста известната Мария Кокоева.

„Екипът, създал книгата, с пълно основание може да се нарече „съзвездие“.

Дълбоко благодарен и признателен съм на всички представители на българска интеллигенция, подкрепили идеята и внесли своя дял в работата над нея“, заяви за Агенция „Фокус“ Инал Плиев, заместник-председател на Дружеството за южноосетинско-българско приятелство „Мурат Санакоев“ и един от създателите на книгата.

източник: Actualno.com

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев