АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗДИГАТ ПАМЕТНИКА НА КИРИЛИЦАТА В АНТАРКТИДА В ЧЕСТ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

букви-кирилица
08.11.2017 / 16:30

Паметникът на кирилицата, изработен преди година, ще бъде издигнат в Антарктида в чест на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи днес за БТА инициаторът на проекта и председател на Българо-монголското дружество Младен Станев.

Той уточни, че високият над 2 метра монумент вече е отпътувал за Южния континент. Паметникът бе направен изцяло с дарения на българи и монголци и с помощта на Ордена на рицарите тамплиери.

Освен месингови букви от кирилицата, в него са вградени икони на Светите братя Кирил и Методий и Св. Климент, а в основата му в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.

Станев уточни, че за пренасянето на монумента до Антарктида е съдействало Министерството на външните работи. Очаква се монтажът да бъде реализиран през януари, близо до българската полярна станция.

Предстои и транспортирането на 1 500 квадратни метра бял мрамор за подовите настилки на най-големия български храмов комплекс извън пределите на страната, каза още Станев.

Той припомни, че строежът е в украинския град Арциз.

Изграждането на комплекса става само с дарения и труд на нашите сънародници, които живеят в този район.

източник:Novini.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев