АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЪЮЗНИК НА БЕРЛУСКОНИ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В СИЦИЛИЯ

бившия италиански премиер Силвио Берлускони
07.11.2017 / 10:40

Съюзник на бившия италиански премиер Силвио Берлускони печели регионалните избори в Силиция с малка преднина пред кандидата на популисткото Движение "5 звезди".

Изборите в Сицилия се следят внимателно, тъй като са смятани за своеобразна генерална репетиция за парламентарните избори в Италия, които е възможно да се състоят през март, предаде ДПА.

Резултатите от гласуването в Сицилия, минало при ниска активност от 46.8%, показват, че с най-добри шансове за националните избори са дясноцентристката опозиция и Движението "Пет звезди".

При преброени почти 99% от бюлетините кандидатът на Берлускони Нело Музумечи, бивш заместник-министър на труда и член на Европейския парламент, води с 40 процента пред Джанкарло Канчелери, за когото в неделя са гласували 34.6%.

"От все сърце благодаря на избирателите в Сицилия, че откликнаха на призива ми. Сицилия избра пътя на промяната", написа Берлускони във "Фейсбук" и заяви, че резултатът е предзнаменование за успех на националните избори през 2018 г.

Въпреки победата на Музумечи основаната от комика Бепе Грило партия също заяви, че е доволна от представянето си.

"Гласуването не ни донесе председателския пост (на правителството) в Сицилия, но това е началото на вълна, която може да ни донесе 40 процента", написа кандидатът за премиер на Движението "5 звезди" Луиджи ди Майо, имайки предвид целта, която формацията си поставя на общите избори догодина.

Най-голямо поражение в Сицилия претърпяха една от управляващите сили на национално равнище - Демократическата партия, и нейният лидер и бивш премиер Матео Ренци.

Техният кандидат Фабрицио Микари остана далеч зад първите двама с подкрепа от само 18.6%. След него с 6.1 на сто е по-левият Клаудио Фава.

Лошото представяне вероятно ще окуражи критиците на Ренци и ще го принуди да търси сближаване с левите дисиденти, които напуснаха партията му през последните месеци.

Някои анализатори са на мнение, че е преувеличено да се говори за лоши новини за Ренци, защото Сицилия по традиция е по-консервативно настроена и се е знаело, че там демократите няма да се представят добре.

В общонационалните допитвания обаче левоцентристите не изостават толкова много от десноцентристите и изпреварват популистите.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев