АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРЦИЯ И САЩ ВЪЗОБНОВЯВАТ ЧАСТИЧНО ИЗДАВАНЕТО НА НЕИМИГРАНСКИ ВИЗИ

Ердоган и Тръмп
07.11.2017 / 09:00

От турското посолство във Вашингтон съобщиха в Туитър, че ще последват американските си колеги в Анкара, за които по-рано днес стана ясно, че възобновяват издаването на спрените визи с някои ограничения.

Американското посолство в Анкара потвърди съобщенията за частична отмяна на забраната, посочвайки, че решението е взето, след като турското правителство е „уверило, че местният персонал няма да бъде задържан или арестуван заради изпълнение на своите официални ангажименти“.

В замяна турските власти са обещали „предварително да уведомяват правителството на САЩ, ако имат намерение да задържат или арестуват когото и да е било от местния персонал“.

От американското посолство казаха още, че въпреки възстановяването на издаването на визи, САЩ остават обезпокоени за арестувания от турските власти служител на своето представителство и други американци, които също се намират в турски затвори. „Продължаваме да изпитваме сериозно притеснение във връзка с делото, заведено срещу арестувания местен служител на нашата мисия в Турция.

Ние също така сме притеснени за делата срещу граждани на САЩ, които бяха арестувани в рамките на действието на режима на извънредно положение“ в Турция, посочва говорителка на представителството.

Тя подчерта, че американски официални лица продължават да работят със своите турски колеги, за да се постигне „удовлетворително решение“ на въпросите. Напрежението между Анкара и Вашингтон ескалира до безпрецедентни нива през октомври, след ареста на служителя на американското консулство в Истанбул Метин Топуз по обвинения в предполагаеми връзки с мрежата от последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Това доведе до двустранното прекратяване на издаването на неимигрантски визи.

На 8 октомври американското посолство в Анкара обяви, че спира издаването на туристически, медицински, бизнес, учебни и временни работни визи.

Това беше последвано от огледална мярка на турските власти.

Облекчаването на кризата идва дни преди срещата между турския премиер Бинали Йълдъръм и американският вицепрезидент Майкъл Пенс в САЩ.

източник:БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев