АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

В БОН ЗАПОЧВА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА КЛИМАТА НА ООН

 германския град Бон
06.11.2017 / 09:30

В германския град Бон от днес започва конференция на ООН за климатичните промени. Събитието ще продължи до 17 ноември под председателството на правителството на Фиджи – държава, уязвима към последствията от климатичните промени, с над 300 острова с ниско надморско равнище, застрашени от покачването на нивото на световния океан.

Министрите на околната среда от цял свят ще се съберат в германския град, за да изработят заедно конкретни насоки за Парижкото споразумение за климата, подкрепено от 195 страни през 2015 г.

Един от съществените обрати по сделката беше заявката на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от договора. Главната цел на пакта е да ограничи повишаването на температурите "значително под 2 градуса Целзий" от пред индустриалния период.

Парижкото споразумение влезе в сила през ноември миналата година и етапът на изпълнението му започна.

Конференцията в Бон е следващата стъпка на правителствата да приложат ангажиментите, поети по време на срещата за климата в Париж, и да ускорят трансформацията към устойчиво и безопасно за климата развитие.

Тази конференция ще изясни допълнително рамките, които ще направят споразумението от Париж изцяло оперативно, трябва да дефинира и нужната подкрепа за съответните държави за постигане на целите им в областта на промените в климата.

"Тази среща е невероятно важна.

Насърчавам правителствата да дойдат, готови да работят заедно, за да ускорят изпълнението на ангажиментите от Париж и да предприемат решителните следващи стъпки към промяната", пише на сайта на събитието Патрисия Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата.

"Като председател на COP23 поех тържествено задължение да придвижим международната общност към решителни действия за справяне с основните причини за глобалното изменение на климата.

Конференциите са средство за постигането на тази цел, да използваме най-новата наука за промени в климата, да оценим напредъка в света и да се споразумеем за подходящи правила, процедури и механизми за справяне с всички предизвикателства на глобалното затопляне", заявява министър-председателят на Фиджи Франк Баинимарама.

Той напомня, че най-новите научни изследвания разкриват повече за промените в климата всяка година и в момента знаем, че те се случват с по-бързо темпо, отколкото се смяташе, когато се договаряше Парижкото споразумение.

"Това означава, че трябва да приемем по-амбициозната цел на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето до 1.5 градуса по Целзий и постигане на нулеви емисии на парникови газове най-късно до 2050 г.

Министър-председателят на Фиджи подчертава, че в много части на света хората вече живеят с първите сериозни последици от глобалното затопляне.

"За най-уязвимите държави, включително малките островни развиващи се държави в Тихия океан, необходимостта от действия е реална и незабавна.

Виждаме спешна необходимост от мобилизиране на международни инвестиции за финансиране прилагането на национално определени вноски (NDCs) за уязвимите развиващи се държави.

И глобалната общност трябва също така да се занимае с необходимостта от финансиране на адаптацията и да увеличи подкрепата на частния сектор за действия за адаптиране и смекчаване на последиците, включително застраховане."

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев