АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СИЯРТО: ПОДКРЕПЯМЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ НА МАКЕДОНИЯ

унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто
03.11.2017 / 15:40

Унгария подкрепя евроатлантическата интеграция на Република Македония и останалите държави от Западните Балкани.

Това заяви унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали по време на преговорите с българските официални лица е засегната темата за Западните Балкани – един от приоритетите на предстоящото българско председателство на ЕС.

Унгария е за ускорена интеграция на Западните Балкани „Унгария е голям приятел на държавите от Западните Балкани.

Съжаляваме, че по редица причини се забави тяхното присъединяване.

Ние сме за ускорена интеграция на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз.

Смятаме, че колкото повече сме в ЕС, толкова по-силни ще бъдем“, каза Сиярто. Будапеща се надява да се отворят колкото е възможно повече преговорни глави със Сърбия и Черна гора в рамките на присъединителния процес, каза още унгарският външен министър.

По отношение на Република Македония, Сиярто заяви, че макар унгарското правителство да запазва особено мнение по отношение на това как беше извършена правителствената смяна там, Будапеща подкрепя интеграцията на Скопие в евроатлантическите структури.

България да стане по-бързо член на Шенген България и Унгария са исторически съюзници и приятелски държави, които имат сходни позиции по много от важните въпроси на днешния международен дневен ред.

Това стана ясно от изказването на унгарският външен министър Петер Сиярто.

Той подчерта, че Будапеща и София имат еднаква позиция по отношение на днешните предизвикателства пред, които е изправен ЕС.

„Мислим по един и същ начин по отношение на предизвикателствата към Евросъюза. Споделяме еднакви становища относно това, как да се справим с тези предизвикателства“, каза ръководителят на унгарската дипломация.

Той отбеляза, че България и Унгария са съюзници в борбата с нелегалната миграция, с която се сблъска Стария континент през последните години.

„Тази мигрантска вълна трябва да се спре на външните граници на ЕС. Унгария високо оценява усилията на България да защити своите граници“, подчерта Сиярто и отбеляза като положителен факт построената от нас ограда дълга 200 км по турско-българската граница.

Сиярто призова също така България да стане по-скоро член на Шенгенското пространство за свободно движение.

„България трябва по-бързо да стане член на Шенген“, каза той и добави, че двете страни са съюзници и по отношение на сигурността в Европа.

Според него Европа трябва да се изгражда върху християнските ценности.

Унгария подкрепя природния газ за Европа да минава пред България Министър Сиярто се спря и на енергийната диверсификация и по-конкретно на транспортирането на руски природен газ за ЕС.

Той подчерта за пореден път, че Унгария и Сърбия са предприели действия и в края на 2019 г. ще могат да получават руски природен газ от юг, т.е. през България.

Неговите думи означават, че Унгария иска руския природен газ, който ще потече по втората отсечка на „Турски поток“ с капацитет от 15,75 милиарда куб.м., да премине през нашата страна, а не да отиде към Гърция и Италия. Петер Сиярто е категоричен, че тези доставки на газ ще направят Българи, Унгария и Южна Европа по-конкурентноспособни.

Унгария и България се обявиха против езиковата политика на Украйна Унгария и България осъждат езиковата политика на Украйна, която с приетите си закони нарушава правата на унгарското и българското малцинства, заяви Сиярто.

Според него е абсолютно недопустимо една страна, в случая Украйна, която се стреми към членство в ЕС, да нарушава езиковите права на малцинствата.

източник:БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев