АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КОМЕНТАР

КОМЕНТАР
03.11.2017 / 14:15

КАТАЛУНСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ РАЗОЧАРОВАХА

Със своята нерешителност и най-вече с бягството на техния лидер Карлес Пучдемон сепаратистите в Каталуния разочароваха много от своите привърженици, коментира във ФАЦ Николас Бусе.

На испанската прокуратура не ѝ остана нищо друго, освен да издаде заповед за задържането на членовете на сваленото регионално правителство на Каталуния.

След съдебен разпит деветима от 14-те каталунски лидери бяха отведени в затвори край Мадрид.

И понеже водачът на сепаратистите Карлес Пучдемон вече избяга в чужбина, има опасност останалите петима обвиняеми да се укрият.

Сложен юридически казус ще представлява въпросът дали въобще Белгия трябва да екстрадира Пучдемон въз основа на издадената европейска заповед за неговото задържане.

Защото ако той е издирван заради "политически убеждения", тогава според европейското право той не може да бъде екстрадиран.

Съвсем друг въпрос е какви ще бъдат политическите последици от процеса срещу водачите на сепаритистите.

Дълго време те бяха заели позата на жертва и преследваха точно тази стратегия.

Ако сега Пучдемон и неговите хора бъдат арестувани, това само ще затвърди убеждението, че те са "политически затворници".

Но със своята нерешителност и най-вече след бягството на техния водач сепаратистите разочароваха много от своите привърженици.

Затова изобщо не е сигурно, че те могат да постигнат успех на насрочените от Мадрид нови избори.

А затворниците и бездруго не могат да се кандидатират.

Автор: Николас Бусе

източник:Dw.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев