АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ ВЛАСТТА ОБЯВИ 120 МИЛИОНА ЛЕВА ПОВЕЧЕ ЗА НАУКА ДОГОДИНА, ЗА КОИТО УЧЕНИТЕ ДА СЕ КОНКУРИРАТ

финансовият министър Владислав Горанов
03.11.2017 / 09:20

Няколко часа след протестите, на които учени от Българската академия на науките (БАН) и Селскостопанската академия поискаха по-високи заплати и повече пари за наука, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов дадоха пресконференция, на която да обяснят, че в проектобюджета за 2018 г. има около 120 млн. лв. повече за наука, или общо 405 млн. лв.

Разликата между реалността и очакванията на академиите и университетите според управляващите била, че повечето пари за наука не били разпределени предварително по институции, а те трябвало да се конкурират за тях.

От изявлението на министър Горанов се разбра, че в бюджета за 2018 г. за БАН има около 5 млн. лв. повече.

Нови средства при финансирането на науката са парите по Стратегията за развитие на научните изследвания - 44.7 млн. лв., както и средствата за Националната пътна карта - 20 млн. лв., които се очаква да бъдат за научна инфраструктура.

Колко от тези пари ще са за проекти, по които да се кандидатства, обаче не стана известно. Бюджетът на фонд "Научни изследвания", който по принцип е за проекти, не е променян съществено спрямо т.г. и ще бъде около 16.5 млн. лв.

"За наука има повече пари, но за добри или за зло няма да бъдат разпределени поравно", обяви вицепремиерът Дончев.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев