АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРЦИЯ ВЪВЕДЕ СИСТЕМА ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА ТОВАРИТЕ ПО ГРАНИЦАТА

граница
02.11.2017 / 16:55

От днес на ГКПП Капъ куле функционира новата система за разпознаване на товарите и регистрационните табели на автомобилите, за откриването й пристигна цялата управа на Одрин, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Системата се въвежда с цел да контролира трафика на мигранти, да предотвратява терористични нападения и да намали дългия период на изчакването и проверките по границата.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир заяви, че новата система предвижда автоматично проследяване на автомобилите на входа и изхода на пункта, и ще ускори проверката на документите, както и контрола върху товарите.

Той подчерта, че проблемът с безкрайните опашки от тировете на двете страни на границата е поставян многократно пред българските власти, а преди около седмица министър Тюфенкчи е разговарял в София по въпроса.

„Колкото по-бързо е преминаването през всички процедури на границата, толкова по-големи ще бъдат и ползите за двете страни в икономическо и социално отношение. Новата система ще помогне за предотвратяването не само на терористични актове, но ще ограничи нелегалния трафик на мигранти и ще сведе до минимум дългите опашки през лятото от автомобилите с гурбетчиите ни в Европа.

Системата за разпознаване на регистрационните табели и товарите ще бъде ефективна по отношение на много проекти.

Автоматичното разпознаване ще показва откъде е влязъл и излязъл автомобилът, има ли промени по шаситата и каросериите“, посочи Йоздемир.

Той припомни десетките случаи на тайно проникнали в каросериите на тежкотоварни камиони нелегални мигранти, които впоследствие създават тежки проблеми на шофьорите.

Новата система включва проверка с преносимо устройство за измерване на наличието на въглероден окис, с което за 30 секунди ще се установява има ли хора, укрити сред товарите и това ще става без отваряне на каросериите.

Областният управител подчерта още, че това е най-модерният метод за граничен и митнически контрол в света, въведен по 17 пункта по турската граница, остават още 3. източник:БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев