АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ИСПАНСКАТА "ЖЕЛЯЗНА ЛЕЙДИ", КОЯТО ВБЕСИ СТОИЧКОВ И ПОЕ ЮЗДИТЕ НА КАТАЛУНЯ

Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария
31.10.2017 / 10:30

От епидемията на ебола в Африка до катастрофата на самолета на "Джърмънуингс" в Алпите - когато Испания трябва да отговории на международни предизвикателства, тя често има едно вече добре познато лице.

Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария може да не е най-вълнуващият и запомнящ се политик на света, но през 2015 г. в. USA Today я определя като "най-популярния министър в непопулярно правителство." Сега пред Де Сантамария има още едно предизвикателство: да стане популярна и сред каталунците, чиято провинция ще управлява пряко от името на премиера Мариано Рахой заради опита на Барселона да обяви независимост.

Би Би Си я определя като "способен политик, но без харизма".

В това тя малко напомня за самия премиер Рахой, на когото е заместник още откакто той пое поста през зимата на 2011 г. Неопетнена от корупционните скандали, разтърсили части от управляващата Народна партия в последните години, тя се ползва със завидна репутация, но имиджът ѝ сега ще бъде поставен на изпитание от новата задача - да е "невидимото присъствие" на Мадрид в Барселона, каквото иска кабинетът на Рахой според няколко испански медии.

Имиджът ѝ далеч не е завиден и сред каталунските националисти, за които тя е лицето на правителствената агресия срещу гласуващите на референдума за независимост. Срещу нея имаше критики и от Христо Стоичков, по това време почетен консул на България в Испания, който обвини Де Сантамария, че баща ѝ, дядо ѝ и дори непълнолетният ѝ син са последователи на Франко, а впоследствие се извини.

"Буквата на закона"

Пътят ѝ в политиката е предшестван от кариера като адвокат на държавата - тя печели конкурс за тази позиция на 27 години и я заема в продължение на 7, до 2004 г., когато е избрана за депутат.

Опитът ѝ като юрист я прави според британския обществен оператор "повече от квалифицирана, за да използва буквата на закона срещу сепаратистите."

Тя 7 години остава в опозиция по време на кабинетите на социалистически правителства, но се превръща в говорител на парламентарната група през 2011 г., когато Рахой печели изборите, обещавайки да възстанови икономиката от кризата. Тъкмо в тази година ражда и първото си дете и се връща на работа когато то е едва на 11 дни, но партията ѝ защитава решението ѝ.

Независимо от критиките тогава "Ройтерс" я определя като един от малкото политици от Народната партия, чиято кариера не се оказва разтърсена от скандали в годините на кризата.

За кратко като вицепремиер тя изпълнява и длъжностите министър на правосъдието и здравен министър, а от ноември 2016 година e и "министър на териториалните администрации" - на практика най-висш представител на правителството в отношенията с автономните области на Испания.

"Присъствието ѝ е силно в Каталуня в последната година като "специален пратеник" и можем да очакваме, че познава и терена, и актьорите," казва професорът по политология в университета в Малага Мануел Ариас-Малдонадо.

Всъщност Рахой ѝ възложи задачата още миналата есен, когато формира новия си кабинет след предсрочни избобри и когато наближи кампанията за референдума.

Внимателно хвърляне на ръкавиците

"Трябва да спасим Каталуня," каза Де Сантамария пред Сената в деня, преди Мадрид да наложи пряко управление.

"Лидерите на (партиите, подкрепящи) независимостта показаха истинското си лице - обещаха (че ще се сбъдне) мечта, а вместо това се занимават с трикове." Сега обаче "спасението", с което тя ще трябва да се захване, включва още една нелека задача - да убеди подкрепящите независимостта, че политическите им лидери са били заблудени.

Четиридесет и шестгодишната жена с колекция от ръкавици ще трябва да се научи да хвърля ръкавиците си внимателно.

Събитията в Каталуня я откроиха като "поляризираща фигура", но една от главните ѝ задачи сега ще бъде тъкмо обратната: да не се набива на очи.

В нейни ръце в следващите най-малко два (до формиране на кабинет след извънредните избори) и най-малко шест месеца на практика ще е постът на уволнения премиер Карлес Пучдемон, но не и този на заместника му Ориол Жункерас, който отговаряше за икономиката на Каталуня.

Тези задъжения, пише в. "Ел периодико", ще се поделят между министрите на икономиката и финансите в Мадрид.

В ръцете ѝ се оказват и някои каталунски ресори, който едва ли някой е очаквал някога да се окажат извън правомощията на Барселона: общинския Център за изследване на мнението, официалният вестник на Каталуня, информационно-технологичният център, който трябва да попречи на създаването на паралелна държава и "каталунската разузнавателна служба".

Все повече влияние

Тя ще трябва да се погрижи едновременно да няма никакви инциденти и доскоро управлявалите Барселона да са отстъпили кабинетите си най-късно до петък, без да се вдига много шум, пише "Вангуардия".

Тя ще трябва да работи за имиджа на местната власт - да задържа впечатлението, че властта остава именно там, въпреки че ръководните решения се вземат от Мадрид.

Заедно с това, докато тя седи отдясно на Рахой и говори с интензивно жестикулиране, може да се очаква влиянието ѝ в кабинета още да нарасне, пише в. "Ла насион", Според изданието тя е дори възможен приемник на Рахой, а на международната сцена "въпреки височината си от едва метър и петдесет... е представяна като "желязната лейди" на Испания, "най-силната жена" или "испанската Меркел" - последната дума не в смисъла на испанското ѝ гражданство, а на поведението и културата.

Според ДПА по време на десетте месеца преговори за правителство миналата година някои анализатори са допускали дори възможността Рахой да повери на нея управлението, за да сложи край на кризата.

"Работя, за да може Рахой да стане премиер," коментира тя тези предположения през юни 2016 г. "Не се разсейвам и да не ме разсейват."

източник:Dnevnik.bg

dnevnik.bg
 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев