АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ИНЯРИТУ ЩЕ ПОЛУЧИ ИЗВЪНРЕДЕН "ОСКАР" ЗА ВИДЕОИНСТАЛАЦИЯТА СИ С ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

Мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту
30.10.2017 / 16:30

Мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту ще бъде отличен със специална награда "Оскар" за видеоинсталацията си Carne y Arena, предаде Би Би Си. Шестминутният филм поставя зрителя в обувките на мигрантите, които бягат в САЩ през пустинята Сонора с помощта на виртуалната реалност.

От американската киноакадемия го нарекоха "визионерско и мощно преживяване." Последният извънреден "Оскар" от този тип бе присъден за анимацията "Играта на играчките" преди повече от 10 г.

Инсталацията на режисьора бе показана първо в Кан и в момента може да бъде видяна в Лос Анджелис, Милано и Мексико сити.

Зрителите, надянали очилата за виртуална реалност, се озовават насред пустинята, където заедно с други мигранти трябва да се спасят от патрулиращите граничари. Carne y Arena е създадена по разказите на бежанци.

Иняриту сподели, че иска посетителите буквално "да се поставят в обувките им, в кожата и в сърцата им."

Според президента на академията Джон Бейли режисьорът и операторът Еманюел Любецки "са отворили вратите на нов вид кинематографично възприятие".

"Carne y Arena, или в буквален превод "Плът и пясък", е дълбоко емоционално и физически потопяващо пътешествие в света на мигрантите, пресичащи пустинята на американския югозапад", каза той. И добави, че "...Повече от всякога творческите пробиви в изгряващият жанр на виртуалната реалност ни свързва с горещите политически и социални реалности на американо-мексиканската граница".

Иняриту има два оскара за режисура - за "Бърдмен" и "Завръщането", както и "Оскар" за най-добър филм за Бърдмен.

Той и Любецки ще получат наградата си на церемония на 11 ноември.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев