АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

АГЛИКА ГЕНОВА И ЛЮБЕН ДИМИТРОВ НА ВЪРХОВЕТЕ НА КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА

 световното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров
25.10.2017 / 16:35

Датата 29 октомври ще е от паметните за световното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров и за българската музика.

Тогава на тържествена гала в концертната зала на света – Elbphilharmonie в Хамбург ще им бъде връчена една от най-престижните награди за класическа музика в света - Echo Klassik 2017 в категорията "Запис на концерти от XX/XXI век".

Част от церемонията ще се излъчи от държавния телевизионен канал на Германия ZDF.

За първи път звукозаписната немска академия започва да раздава такъв род награди през 1992 година.

2015-а оперните гласове Соня Йончева и Красимира Стоянова печелят призове.

Едната като дебютант на годината, а другата с "Кавалерът на розата" за музикална продукция на DVD.

Дуото Генова&Димитров ще получи наградата за най-новия си (14-и пореден) компактдиск "Бела Барток и Виктор Бабин - Концерти за две пиана" ("Béla Bartók & Victor Babin - Concertos for Two Pianos", Piano duo Genova & Dimitrov), който те пожелаха да осъществят с изцяло български екип.

Със Симфоничния оркестър на БНР и с диригента Йордан Камджалов, тъй като и друг път са си партнирали.

Дискът е издаден от CPO, немската звукозаписна фирма, с която са свързани повече от 20 години.

Но успехът е и за продуцента на записа – БНР, тъй като за наградата Echo Klassik могат да кандидатстват само лейбъли, а не артисти или продуценти.

И още условия има, компанията може да кандидатства само след като дискът вече има поне 10 рецензии от реномирани списания или специализирани (тематично) предавания от целия свят.

В случая, още преди да излезе, дискът на Аглика и Любен е със значителни предварителни поръчки, а след появата му е разпространен и на петте континента, информира CPO.

Още първите рецензии са суперлативни – говори се за радикални цветове, вулканична енергия, блясък, устрем на един звезден пиано дует, дори за откривателство. Списанието за музика "Klassik Heute" от Мюнхен класира компактдиска им на челни места, а журито на "Deutsche Schallplattenkritik" го номинира за най-добър запис в категория "Концерти".

Конкуренцията за наградите Echo Klassik е сериозна – 54 наградени в 22 категории, а номинациите в категорията концертен запис са най-много.

Участващите по изискване са само музиканти с вече реализирана кариера - важен е всеки детайл от майсторското изпълнение, избора на репертоара, продаваемостта на диска, интереса на радиостанциите и музикалната критика по цял свят.

Впрочем, независимо, че в по-голямата част от времето Аглика и Любен концертират и преподават в различни части на света, краят на миналия и началото на този сезон двамата обвързаха с България.

От една страна се радват на музикалната си лятна академия "ISA Аllegra" в Русе, където ги следват пианисти от

Китай, Италия, Германия, Корея, Франция, Грузия, Полша, от Америка и Япония, че дори от Тибет, както и разбира се най-добрите млади български солисти.

Ще запомнят и началото на новия 2017/2018 сезон, белязан със знаковото начало – участието на клавирното дуо в концерта по повод 80-тата годишнина на зала "България".

Едно дълбоко емоционално преживяване в легендарната зала, както се изразят те. Сцена, свързана с техния учител Владимир Крайнев, но и с Дмитрий Шостакович, с Рихтер, а и с Валерий Гергиев, неотдавна дирижирал от този пулт.

"Изпълнихме същата програма като на откриването през 1937-а година, когато е дирижирал Цанко Цанков, а Арсени Лечев е бил концертмайстор, Бах – Концерт за две пиана до минор, свирен тогава от Люба Енчева и Димитър Ненов".

Публиката горещо аплодира изпълнението на дуото и то се отблагодари – с Динику/Владигеров - Нorra Staccato.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев