АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДИПЛОМИТЕ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ОТ САЩ И КАНАДА ВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ЗАВЕРЯВАТ С АПОСТИЛ

Удостоверение
18.10.2017 / 13:06

Отпада изискването за легализация и заверка с апостил на дипломите на студентите, завършили в САЩ, Канада, Израел, Австралия, Нова Зеландия и още редица други държави - страни по т.нар. Лисабонска конвенция.

Към момента това облекчение беше в сила единствено за завършилите висше образование в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Промяната е възможна, след като правителството прие промени в Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища.

Изискването за легализация или полагане на апостил върху документите, издадени от образователни институции в страни - членки на ЕС и Европейското икономическо пространство, беше премахнато през 2016 г. Правителствената информационна служба посочва, че промяната тогава е била приветствана в обществото, но всички останали държави, ратифицирали Лисабонската конвенция, са били в неравностойно положение.

Тези страни имат ефективно действаща мрежа от Национални информационни центрове за академично признаване и мобилност ENIC-NARIC и поддържат публично достъпни официални бази данни или регистри за националните системи и институции за висше образование, в които лесно може да се провери легитимността на дипломите.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев