АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДНЕС Е ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА

хора
18.10.2017 / 09:58

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната си кампания по повод 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора.

Глобалното развитие и разпространение на достъпа до интернет създават допълнителни предизвикателства за противодействието на трафика на хора. Ето защо, традиционната кампания тази година е насочена към информирането на обществеността и специфичните уязвими групи по отношение рисковете от въвличане в схеми на трафик на хора чрез интернет, съобщиха от комисията.

Глобалната мрежа се използва все повече, както като средство за набиране на хора и трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, така и за набиране на хора и експлоатирането им под други форми - с цел просия или сключване на насилствен и фиктивен брак.

Средства за набиране на жертвите често са социалните мрежи и интернет страници на брачни агенции, агенции за ескорт, сайтове за запознанства, страници, които предлагат работа в сферата на услугите, като помощ в домакинството, сервитьорство и барманство, Au Pair и лични грижи, модели и забавление, строителство, производство, селско стопанство, курсове за обучение и др.

Голяма част от рекламирането на жертвите, най-често при трафика с цел сексуална експлоатация, става също през интернет сайтове, а често жертвата рекламира "собствените" си услуги онлайн.

Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали и на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите.

При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.

Едновременно с това, интернет може да бъде и средство за противодействие на трафика на хора, както по отношение на ефективното разследване на престъплението, така и като инструмент за превенция.

В рамките на кампанията са планирани различни инициативи на национално и местно ниво, целящи информирането на широката общественост за рисковете от въвличане в трафик на хора чрез интернет, както и дискутиране на възможността мрежата да се ползва за детекция и разследване на престъплението.

Основна част от инициативите е провеждането на експертен форум, в партньорство с Посолството на Великобритания в България и с международно участие, посветен на интернет и борбата с трафика на хора, който ще събере представители на отговорните институции, академичните среди и гражданските и изследователски организации, както и представители на европейските институции и страните-членки на ЕС, които са основни страни на дестинация за жертви от България.

Форумът ще даде пространство за обмен на знания и опит по проблема с използването на интернет при набирането на жертвите, както и за противодействието на престъплението и неговата превенция.

Посредством различни онлайн и офлайн средства и комуникационни канали, кампанията ще насочи общественото внимание към примамливите обяви за работа или запознанство, които могат да бъдат измамно привлекателни на пръв поглед, но в същността си да крият голям риск.

Целта на кампанията е да информира и създаде една по-висока чувствителност при предприемането на решаващи житейски стъпки, които често пъти биват умело използвани от трафикантите, защото както гласи и основното послание на кампанията, много често "Нещата са точно такива, каквито не ги виждаш!".

източник:БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев