АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ОТКАЗАХА УВЕЛИЧЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА СВЕТОВНАТА БАНКА

Световната банка
16.10.2017 / 10:45

САЩ отказаха увеличение на средствата за Световната банка, което вероятно ще се окаже проблем за глобалната мисия за борба с бедността.

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че огромната институция, базирана във Вашингтон, е неефективна и може да бъде по-ефективна с наличните почти 60 милиарда долара финансиране за развитие, които получава ежегодно.

Според него, чрез по-голяма ефективност, банката може да изгради вътрешнокапиталовата си база и да разшири кредитирането, без да са необходими повече вноски от нейните 189 членки, от които САЩ е донор с най-голям принос.

Той каза също в изявление пред Комитета за развитие, който определя програмата за действие за банката и Международния валутен фонд, че СБ трябва да намали финансирането за нововъзникващите икономики, които не се нуждаят от значителна външна помощ.

Мнучин посочи, че финансовата институция се нуждае от по-голяма бюджетна дисциплина, включително контрол върху заплатите и обезщетенията на персонала.

"По-голям капитал не е решение, когато съществуващият не се разпределя ефективно. Търсенето на евтин капитал неизменно ще надвишава предлагането му - ключът е да се гарантира, че тези ресурси се използват там, където те са най-необходими и могат да постигнат ефективни и устойчиви резултати", коментира министърът.

"Искаме да видим значителна промяна в разпределението на средствата за подкрепа на страните, които най-много се нуждаят от финансиране за развитие, добави Мнучин. Изявлението му идва, докато САЩ се оттеглят от редица важни международни проекти – Парижкото споразумение за климата, ЮНЕСКО, ядрената сделка на Иран.

източник:БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев