АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГРУЕВСКИ И ЗАЕВ ЩЕ ПРЕМЕРЯТ СИЛИ В МЕСТНИ ИЗБОРИ В НЕДЕЛЯ

Груевски и Заев
13.10.2017 / 09:30

В неделя, 15-ти октомври, в Република Македония ще се проведат 6-те избори за местна власт.

Право на глас имат 1 814 644 души.

От тях 1 735 682 гласоподаватели живеят в страната, а останалите с право на глас 77 071 са в чужбина.

Те ще гласуват в общо 3480 избирателни секции, предаде репортер на БГНЕС. Македонските гласоподаватели ще избират кметове и общински съветници в общо 80 общини и столицата Скопие.

Вторият кръг ще се проведе две седмици по-късно на 29-ти октомври.

В тези избори в Държавната избирателна комисия /ДИК/ подадоха документи и бяха одобрени 19 партии и коалиции. 62 са представители на група избиратели.

На последните местни избори през април 2013 та година ВМРО-ДПМНЕ спечели в 58 общини, включително и в столицата Скопие.

СДСМ спечели - 4 кметски места, ДСИ на Али Ахмети - 14, ДПА-2, Сръбската партия - 2, а двама градоначалници бяха избрани като независими.

Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев начело на Република Македония като премиер и първият вот след продължилата близо две години политическа криза, които са организирани без участието на Груевски в изпълнителната власт.

По време на няколкоседмичната предизборна кампания основната битка се водеше между двете най-големи македонски партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и СДСМ на Зоран Заев.

По време на всички предизборни срещи и митинги Груевски определяше Заев "като човек, който не милее за националните интереси и като политик, който предава знамето, името, идентичността и езика на страната".

Според Груевски след идването на власт на Зоран Заев в Република Македония е настъпил "пълен мрак" - заплатите са започнали да намаляват, спряло е увеличението на заплатите, чуждите инвестиции рязко са намалели, а икономиката е започнала рязко да спада и да се срива".

Груевски и най-приближените му съпартийци и контролираните от него медии използваха и Договора за приятелство, който бе подписан на 1-ви август от Зоран Заев и Бойко Борисов, за истерична антибългарска кампания.

Тук трябва да се отбележи, че в техните предизборни клипове се използваха и изказвания на български политици.

Тази кампания ще бъде запомнена и с това, че ВМРО-ДПМНЕ за пореден път отказа да участва в телевизионни дебати.

Зоран Заев от своя страна многократно повтаряше, че "на 15-ти октомври Македония ще нанесе окончателния удар на Груевизма".

"На 15-ти октомври може да пада сняг, може да вали, а може и да не вали, но едно е сигурно - в неделя пада Груевски", каза Зоран Заев по време на един от последните си предизборни митинги в родната си Струмица.

ДСИ на Али Ахмети използва предизборната си кампания да повтори основните си приоритети, които са предимно външнополитически - членството на Република Македония в ЕС и НАТО.

Ахмети на няколко пъти определи Договора с България като положителен факт. Социологическите агенции дават доста различни прогнозни резултати за вота в неделя. За близките до Груевски агенции неговата партия води пред СДСМ.

В същото време разпространените резултати от проучванията на общественото мнение от телевизия Телма сочат преднина на СДСМ, включително и в град Скопие.

Според местните политически наблюдатели на 15-ти октомври се очаква истински погром за партията на Груевски, което ще означава и начало на края на политическата му кариера.

ВМРО-ДПМНЕ се очаква да спечели в по-малко от 30 общини, срещу сегашните 58 от общо 81.

източник:БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев