АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ НАМАЛЯТ АДМИНИСТРАТИВНАТА ТЕЖЕСТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

парламент
12.10.2017 / 15:45

Народното събрание първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, намаляващи административната тежест за гражданите и бизнеса. Промените ще засегнат над 500 хил. българи и бяха подкрепени от 141 народни представители.

Промените целят по-добро регулиране на изискванията за осигуряване на социална интеграция на хората с увреждания и за упражняване на техните права, както и намаляването на административната и регулаторната тежест за гражданите и бизнеса. Приетите промени предвиждат намаляване на изискуемите от заявителите документи и въвеждане на задължение за административните органи служебно да събират информация от други институции.

Чрез законопроекта на Агенцията за социално подпомагане ще се осигури безплатен достъп до Национална база „Население“ и при необходимост тя ще изисква по служебен път информация от държавни и общински органи, както и от физически и юридически лица.

По този начин ще се намали броят на изискваните от гражданите документи, ще се създаде правна сигурност и ще се намали възможността за дублиране на социални плащания и за злоупотреби със социални права, съответно многократно упражняване на социални права без правно основание.

В рамките на дебата Светлана Ангелова от ПГ на ГЕРБ каза, че групата ѝ ще подкрепи промените, защото с тях ще се намали административната тежест за около 530 хил. лица.

Депутатът от БСП Михаил Христов заяви, че с промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания ще се спести работа на дирекция „Социално подпомагане“, но няма да решат най-големия проблем за хората с увреждания - това, че не излизат от домовете си.

източник:Actualno.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев