АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ЩЕ НАПУСНАТ ЮНЕСКО

ЮНЕСКО
12.10.2017 / 15:10

Съединените щати планират да напуснат Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), като това може да стане още в петък, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на дипломатически източници.

Това ще е още един удар по организацията, затънала в регионални вражди и недостиг на средства, допълва агенцията.

ЮНЕСКО е основана през 1946г. и е най-известна с предоставянето на статут на част от Световното историческо наследство на исторически, природни и културни феномени.

До края на седмицата ръководството на организацията, базирана в Париж, трябва да избере кой да наследи генералния директор Ирина Бокова.

Новият кандидат ще бъде предложен за одобрение от 195-те страни членки на общото им събрание през ноември.

Трима дипломати казват, че САЩ ще обявят решението си в следващите дни.

В четвъртък сп."Форин полиси" съобщи, че Вашингтон формално ще обяви решението в петък, след като 58-членният Управителен съвет избере новия генерален секретар.

"Още не е формализирано, но е вярно", казва западен дипломат, пожелал анонимност.

Вашингтон замрази вноските си в ЮНЕСКО през 2011г. като протест срещу избирането за пълноправен член на Палестинската автономия.

Годишната вноска бе около 80 млн. долара или близо 20% от бюджета, а Вашингтон запази гласа си в Управителния съвет.

Сега "Форин полиси" пише, че решението за окончателно оттегляне от организацията е продиктувано от желание да се пестят международни разходи на САЩ, но и като протест срещу антиизраелската - според американците - позиция на ЮНЕСКО.

Очаква се САЩ да присъстват със статут на наблюдател, посочва "Ройтерс".

"Отсъствието на САЩ или на която и да е от големите икономики в света е загуба.

Не става дума само за парите, а и за прокарването на идеали, важни за страните като САЩ, каквито са образованието и културата", казва дипломат в ЮНЕСКО пред "Ройтерс".

Президентът Доналд Тръмп още по време на предизборната си кампания бе критичен за дейността на ООН и изрази недоволство и разочарование от американските разходи за организацията и реалния принос за САЩ на някои от нейните институции.

По различни причини Великобритания, Япония и Бразилия още не са превели своите вноски за 2017г.

След 3 дни на тайно гласуване битката за нов лидер е между Хамад бин Абдулазиз ал Кауари от Катар и Одри Азулай, бившата министърка на културата на Франция, идваща от семейството на един от най-влиятелните съветници на краля на Мароко.

На трето място е египтянката Мушира Хатаб, следвана далеч назад от още двама претенденти.

Гласуването продължава не повече от 5 кръга.

Ако двамата водещи кандидати се окажат с равни гласове, се теглий жребий.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев