АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЪВЕТЪТ НА ЕС ПРИЕ СЪЗДАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА

Европейския съюз
12.10.2017 / 14:55

Съветът по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз официално реши да приеме Регламента за създаване на Европейска прокуратура.

Тя ще се занимава с разследвания на финансови престъпления, съобщиха от българското Министерство на правосъдието.

От ведомството подчертават, че в дебата преди гласуването участва и ресорният министър Цецка Цачева.

Тя заяви, че България напълно подкрепя създаването на подобна институция.

По думите ѝ по време на българското председателство на Съвета на ЕС страната ще работи приоритетно за предприемане на необходимите действия по организиране на Европейската прокуратура и изграждане на отношения с неучастващите в нея държави членки и партньорски институции и служби, включително Евроюст и ОЛАФ. Предвидена е и конференция по темата за Европейската прокуратура.

В работата на прокуратурата ще участват 20 държави от ЕС.

Засега не са се присъединили Швеция, Холандия Малта, Унгария, Полша, Великобритания, Ирландия и Дания, но могат да го направят във всеки един момент. Седалището на прокуратурата ще е в Люксембург.

Тя ще започне работа не по-рано от 2020 г.

Цачева уточни още, че приемането на правен инструмент, който да оптимизира режима за взаимно признаване на решения за обезпечаване и конфискация на активи, придобити от престъпна дейност, е предпоставка за постигане на реални резултати в борбата срещу организираната престъпност и финансирането на тероризма.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев