АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КОМЕНТАР

КОМЕНТАР
12.10.2017 / 11:15

КАТАЛУНИЯ СПРЯ НА МИЛИМЕТЪР ОТ ПРОПАСТТА. А МАДРИД?

По повод декларацията на каталунския лидер Пучдемон, испанското правителство призова ръководството на Каталуния да внесе повече яснота.

Тази новина е логично развитие на случилото се вчера.

След заседанието на испанското правителство , премиерът Мариано Рахой каза, че не разбира дали вчера Каталуния е или не е обявила независимост.

Поради това кабинетът решил да отправи съответно запитване до регионалното правителство, преди да предприеме следващи стъпки.

Според правителството в Мадрид, ако вчера наистина е била обявена независимост, то това решение явно нарушава испанската конституция, която не предвижда отделяне на региони.

Рахой повтори предупреждението си, че Мадрид може да приложи чл. 155 от Конституцията и да отнеме властта на регионалното правителство, ръководено от Карлес Пучдемон.

Много хора в Каталуния са разочаровани, защото смятат, че Пучдемон удря спирачка на независимостта, въпреки двусмислието на декларацията му.

Но това беше най-разумното.

Дано и Мадрид покаже, че може да се държи по друг начин, вместо да се крие зад щита на конституцията, пише в коментара си след Мария Сантасесилия:

Очакванията преди речта на Карлес Пучдемон пред каталунския парламент бяха огромни.

Огромен се оказа и натискът, на който беше подложен президентът на Каталуния през изминалите дни.

Заседанието на парламента се забави, тъй като Пучдемон до последния момент продължаваше да преговаря с коалиционните си партньори от левицата.

И в крайна сметка радикалните привърженици на националистическия курс на кабинета обявиха речта на Пучдемон за „неприемливо предателство" към каузата.

Самата реч остана в рамките на линията, която Пучдемон следва през изминалите месеци.

В един момент той дори демонстрира нападателност и заяви, че изтеглянето на стопански субекти от Каталуния няма „съществено да навреди" на местната икономика.

В речта си каталунският лидер отново припомни за „униженията", на които е бил подложен регионът през последните 15 години от испанската държава: как Конституционният съд променил няколко ключови позиции в автономния статут на Каталуния; как централното правителство многократно отказвало да се проведе референдум за независимостта на Каталуния; какви наказателни мерки били взети срещу онези, които през ноември 2014 година просто искали да проведат общонародно допитване за тази независимост; и как в крайна сметка испанската полиция използвала насилие по време на референдума на 1 октомври тази година.

Независимо от факта, че резултатите от допитването са продукт на редица законови нарушения, Пучдемон отново обяви допитването за легитимно и оповести независимостта на Каталуния като самостоятелна република.

Непосредствено след това обаче заяви, че тази независимост се отлага и призова към диалог.

Това беше най-разумното

Много хора в Каталуния са разочаровани, че Пучдемон по такъв начин удря спирачката. В сегашните обстоятелства обаче това беше най-разумното.

Ако Пучдемон беше продължил по пътя на конфронтацията, това навярно щеше да се окаже скок в пропастта с непредвидими последствия за региона.

Каталунският президент даде шанс на диалога – и правителството на Мариано Рахой в Мадрид не бива да пропилява този шанс.

Досега испанският премиер се беше барикадирал зад законите и не отстъпваше нито сантиметър.

Но след насилията по време на референдума, и Европа, и останалият свят наблюдават със загриженост конфликта, тъй че Рахой трябва да излезе на политическия терен и да започне разговори с Каталуния.

Испанците очакват от своя премиер повече, отколкото просто да се крие зад щита на Конституцията.

В решаващия момент за страната след няколко десетилетия демокрация Рахой е длъжен да потърси диалога и да докаже, че правителството може да води политика, достойна за важното място на Испания в ЕС.

Автор:Мария Сантасесилия

източник:Dw.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев