АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БИСЕР ПЕТКОВ: ПЕНСИОНЕРИ СА ПОЛУЧИЛИ ПО-МАЛКО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ СИ ОТ 2.4% ЗАРАДИ ПРОБЛЕМ ПРИ ИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА НОВИЯ МЕХАНИЗЪМ

социалният министър Бисер Петков
12.10.2017 / 09:10

Пенсионери са получили по-ниска индексация на пенсиите си от 2.4 процента, която е в сила от 1 юли.

Това съобщи социалният министър Бисер Петков, цитиран от БНР, като уточни, че ще поиска официална информация от НОИ колко души са получили повишение под определеното.

Според Петков, причината е в новата формула за индексиране, която се прилага от тази година.

"При преизчисляването на пенсиите, което за първи път става по новия механизъм, се е получило това, че пенсиите се връщат към датата на отпускане, съответно след това минават през всички индексации, актуализации.

Те са много във времето.

През 2008 година за определени пенсии има постановление, което им ограничава размера и е довело до там, че за определен брой пенсионери това увеличение не е 2.4%, а по-ниско", обясни министърът.

За да се избегне получаване на по-ниска индексация, министър Петков съобщи, че в бюджета на общественото осигуряване за 2018-а година ще се предвиди текст.

"Той няма да допуска процентът да бъде по-нисък от този, който ще бъде определен в бюджета по швейцарското правило.

Това е нов начин, който беше възприет от 2005 година.

При първото му прилагане се появи този проблем, който вероятно не е могло предварително да бъде съобразен", обясни Петков.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев