АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

11 ГРАДА В БЪЛГАРИЯ СЕ ВКЛЮЧВАТ В ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ

Европейската нощ на учените
29.09.2017 / 11:05

11 града участват в мащабната програма, с която България за 11-ти път ще се включи в Европейската нощ на учените днес.

От 18 до 22 часа университети и научни институти отварят врати и организират събития за широката публика.

Българските градове, които ще участват през 2017 година, са Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора, съобщиха организаторите от Британския съвет в България.

Събитието се провежда в едновременно в цяла Европа в последния петък на септември.

В София събитията ще се проведат паралелно на 14 места, а централната място тази година ще е античния комплекс "Сердика" под стъкления купол на Ларгото между Министерския съвет и президентството, където от 18 часа ще е официалното откриване.

Подлезът под Ларгото ще се превърне в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и експерименти.

Програмистите от SoftUni Kids ще покажат няколко реални приложения на науката в ежедневния живот – как да си направим охранителна система, система за поливане на цветята и др.

Химиците от Корпуса за бързо гърмене на химическия факултет на Софийския университет ще се погрижат да има много и зрелищни демонстрации.

Центърът за забавна математика ще показва на посетителите различни начини за предаване на информация чрез знаци, символи, сигнали и други кодове.

Детски Научен Клас (ДНК) кани малки и големи на впечатляващо интерактивно научно шоу и забавен лабораторен щанд.

Образователният екип на "Музейко" ще предложи на малките учени и изследователи да "изцапат ръцете си" с някои от най-интересните експерименти на единствения у нас детски научен център.

Любопитните ще могат да се запознаят с изследователската работа на два от институтите на БАН – Института по математика и информатика и Секция "Аерокосмическа информация" към Института за космически изследвания и технологии.

Инженер-технологът Ивайла Сопотенска, специалист по виното, високоалкохолните напитки и хлебните изделия, ще се погрижи да има "Хляб и зрелища".

Бъдещите учени, ученици от 73 СУ и Студия Млад художник ще покажат колко общо има между изкуството и наука.

След откриването награди ще получат участниците в 4 детски конкурса, които доказват, че науката е достъпна за всеки и на всяка възраст, а че професорите могат да бъдат и изкусни творци ще проличи от премиерата на сборника "FRESH поезия".

В Европейския кът ще можете да намерите информация за различни проекти, финансирани от Европейската комисия, в това число и стипендиите "Мария Склодовска-Кюри".

Националният политехнически музей организира химични демонстрации, а също и научно кафене за мозъка.

Националният природонаучен музей при БАН също предлага серия от научни кафенета: за животните-актьори в киното, 3D технологиите за добавена реалност, нощните пеперуди и техните приятели и др.

В "София Тех Парк" ще има нощ на отворените врати в лабораториите с демонстрации на роботи и дронове, системи за 3D визуализации и виртуална реалност, модерно лабораторно оборудване, експерименти, научни опити и иновативни стоки и услуги.

Програмата в сградата на Move BG ще започне с представянето на сборника "100 лица зад българската наука".

Отворени врати ще има и вАстрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина, където след 20 часа ще могат да се правят реални астрономически наблюдения (при хубаво време).

За видимото и невидимото във вселената ще говори публиката в Клуб "Грамофон", в Спортен комплекс Академик ще става дума за здравословен живот, а в Читалище.то ще се разкрият някои конспирации в науката.

И това е само малка част от програмата в София, която включва също събития в "Музейко", Минно-геоложки университет, Медицински университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет и Агробиоинститут.

Ще има и излъчване на живо от Лондон, където в Природонаучния музей българинът Веселин Русинов ще се разкаже в 3 минути за роботите и океана в Hall of FameLab.

Пълната програма за София и другите градове можете да намерите на сайта на Британски съвет.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев