АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИК СПЕЧЕЛИ ДВЕ НАГРАДИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНКУРС ЗА МЛАДИ УЧЕНИ

Чавдар Лалов
27.09.2017 / 16:15

Ученикът от математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен Чавдар Лалов спечели две престижни награди на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който се проведе между 22 и 27 септември в естонската столица Талин, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.

Единайсетокласникът получи трета награда от журито и наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LIYSF).

В конкурса участваха 89 проекта от 33 държави. EUCYS е един от най-реномираните научни форуми за младежи и се провежда ежегодно от 1989 г. насам под егидата на Европейската комисия.

Чавдар Лилов получава и възможност да участва в LIYSF, едно от най-престижните събития, целящи да повишат публичния имидж на науката в обществото и да помогнат на най-младото поколение учени и изследователи.

Проектът на Чавдар Лалов носи заглавие "Върху структурата на несамопресичащите се разходки и свързващата константа".

Той предлага нови резултати в една научна тематика, която се отличава с голяма сложност и редица отворени проблеми, някои от които датират от зората на комбинаторната геометрия.

Отлични отзиви за представянето си получиха и другите български участници - Радослав Димитров и Василена Цветанова, които представиха нови алгоритми с евентуално приложение в биоинформатиката, както и Теодор Алексиев и Симона Христова, възпитаници на българската астрономическа школа.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев