АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

15 СЕПТЕМВРИ

ученици
15.09.2017 / 08:29

Днес започва новата учебна година.

По традиция това е празник за цялата страна (защото ние, българите, обичаме празниците).

Ако обаче се опитаме да си представим какво се случва три или шест месеца по-късно, едва ли настроението ни ще остане толкова приповдигнато.

Защото може би ще видим: полупразни класни стаи в професионалните училища, агресия по коридорите и училищните дворове на основните, а също и едни лимузини и батковци с дрога, които обикалят около училищните огради на елитните гимназии.

Ще видим и как социалното неравенство арогантно дефилира из класните стаи, а уж училището възпитава в толерантност и по конституция е общодостъпно за всички.

За жалост, може би ще видим също отегчението и празните очи на презадоволените наши наследници, или как се псуват или си правят селфита в час... И дори как не само с думи, а и с юмруци посягат на своите учители...

Защото сме издигнали в култ правата на детето, а бройката на учениците сме заложили като постамент на образователната система. Само че да "отчитаме бройката" - тази мушенгия ние я владеем до съвършенство още от времето на соца, Пък щом става дума за пари, що да не си затворим очите, че децата преписват на матурите или пък да не подправим бройката на присъстващите в клас?

Ето така "работи" този негласен договор между училището и децата български, част от които, оказва се, завършват основно, средно, а понякога и висше образование почти неграмотни. Тези наши питомци ненагледни, закърмени още от люлката с консуматорско отношение към живота, развратени от цинизма на криворазбраното родителско попечителство (свеждащо се предимно до "откупуване" с най-новия модел айфон или маратонки) и не на последно място от вулгарната медийна среда.. .

А после в хор цъкаме, че българчетата били най-нискограмотните в Европа или че нямало качествена работна ръка...

И не прилича ли всичко това на раждането на едно циганско отроче. Което задължително посрещат от родилното с музики, шумотевица и шарени балони, а после оставят да тъне в безпросветна мизерия някъде в гетото...

Прочее, нека фанфарите започнат... сега!

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев