АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

32 СА ЖЕРТВИТЕ НА УРАГАНА "ИРМА"

ураган
11.09.2017 / 09:23

Жертвите на урагана "Ирма" станаха вече 32 души, като четирима от тях са загинали в щата Флорида и се прибавят към загиналите в Карибския басейн - заради катастрофи, предизвикани от лошото време.

"Ирма" вече започна да губи сила, но все още остава опасен ураган - от втора категория. Показателно е, че само за 90 минути равнището на водата в Нейпълс, Флорида, се вдигна над 2 метра, след като ураганът вече достигна територията на американския щат. За щастие на Маями се размина, но Тампа тепърва ще страда от бурята и 500 000 къщи там са застрашени от очакваните вълни с височина от 8 до 11 метра.

3 млн. души във Флорида са без ток, а над щата има идеални условия за торнадо - вече са регистрирани 7-8. "Ирма" ще остане ураган чак до понеделник сутринта и все още има ветрове със скорост 175 км в час. Ветрове с такава скорост духат в радиус от 130 км от окото на урагана, докато ветрове със скорости, свързвани с тропически бури, обхващат по-голяма площ - с радиус около 350 км. След като се придвижи покрай брега "Ирма" ще навлезе във вътрешността към северната част на щата и югозапада на Джорджия в понеделник следобед.

Ураганът остави много сериозен отпечатък в Куба. Столицата на островната държава Хавана продължава да се бори с последствията, пише БГНЕС. Потопена е известната хаванска крайбрежна улица „Малекон” и много улици край брега. В събота върху града се стовариха вълни с височина до 11 метра и водата проникна повече от половин километър навътре в града. В някои райони, например в централния Ведадо, хората се придвижваха до кръста или дори до гърдите във вода. По улиците плават автомобили, мебели, отломки от покъщнина. В употреба влязоха лодки за придвижване. Градът е без централно електроснабдяване. Епицентърът на урагана мина на повече от 200 км от кубинската столица, но в двумилионния град на брега на Атлантическия океан през целия съботен ден духаше поривист вятър и валеше силен дъжд. Пострадаха много сгради на крайбрежната улица, включително хотели и посолството на САЩ. На много места, от които водата вече се оттегли, улиците останаха непроходими за автомобили заради преградилите пътя счупени дървета. Наводнен се оказа и курорта Варадеро на 140 км източно от Хавана. До обяд на 11 септември остава затворена и аерогарата „Хосе Марти”. Тепърва ще става ясно каква е стойността на щетите.

Полицейското управление в община Паско в американския щат Флорида призова гражданите да не стрелят с огнестрелно оръжие по приближаващия ураган „Ирма“, посочвайки, че това няма да го спре, пише The Independent.

Създателят на събитието, 22-годишният Райън Едуардс заяви, че е създал събитието от скука и на шега и че е изненадан от последвалата реакция. „Никога не съм си представял, че това събитие ще стане толкова лудо и изплъзнало се от контрола ми“, посочи той.

© Actualno.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев