АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНСКИ АДВОКАТ ОБВИНИ МЕРКЕЛ В ЗЛОУПОТРЕБА С ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА

Ангела Меркел
11.09.2017 / 09:15

Германски адвокат обвини канцлера Ангела Меркел в злоупотреба с обществени средства при предизборната кампания, писа сп. „Шпигел“. Според подадената жалба Меркел е използвала самолети и хеликпотери на Бундесвера за предизборните си кампании, като вместо по 18 000 или 30 000 евро за полет, според вида машина, е плащала по 500 на човек - толкова е цената на билет за полет в бизнескласа на „Луфтханза“.

Предизборни кампании се финансират от дадена партия, а не от държавния бюджет. От ХДС на Меркел са дали само по 1500 евро за 14 полета, а останалите сметки още не са платени. Досега канцлерката е използвала самолетите и хеликоптерите на Бундесвера за 50 полета за предизборна кампания. Според приетите правила при полети с партийна цел безплатно имат право да летят охранители на канцлера.

Меркел заяви, че спаззва установените правилата. Тъй като тя освен партиен лидер и кандидат, е и канцлер, няма как да лети с граждански полет, защото в случай на криза може да се наложи спешно да се върне в Берлин, подчертаха от кабинета й.

Прокуратурата в Берлин проверява сигнала, за да реши дали да започне разследване.

Парламентарните избори в Германия са на 24 септември.

Segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев