АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

АМЕРИКАНЦИ ЗАВЕДОХА ИСК СРЕЩУ САУДИТСКА АРАБИЯ ЗА 11-ТИ СЕПТЕМВРИ

11 септември
11.09.2017 / 08:52

Посолството на Саудитска Арабия в САЩ е финансирало през 1999 г. репетиция за атентатите от 11 септември 2001 г.

Това е обвинение от колективен иск, внесен във федералния съд на нюйоркския район Манхатън от името на близо 1400 жертви на трагедията, съобщи днес в. "Ню Йорк пост", цитиран от ТАСС и БТА.

Подателите твърдят, че според документи на ФБР през ноември 1999 г. двама саудитски поданици - Мохамед ал Кудхаейн и Хамдан ал Шалауи, са летели със самолет на компания "Америка уест" от Финикс, Аризона, до Вашингтон и по време на полета няколко пъти са се опитали да влязат в пилотската кабина. Задачата им е била скрито да проверят режима за сигурност, прилаган на вътрешните полети в САЩ.

Според ищците двамата саудитци, пребивавали в САЩ като студенти, всъщност "са били съставна част от агентурната мрежа на кралството". Тренирани в нелегални лагери на "Ал Кайда" в Афганистан заедно с редица бъдещи изпълнители на атентатите от 11 септември, те са контактували след това с един от тях в Аризона, както и с доверено лице на ликвидирания впоследствие лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен, намиращо се днес в специален затвор в базата на САЩ в Гуантанамо.

"Отдавна настоявахме, че "Ал Кайда" и религиозни елементи от правителството на Саудитска Арабия са поддържали продължителни и тесни отношения. Представихме допълнителни доказателства в подкрепа на този извод", цитира вестника Шон Картър, водещият адвокат на ищците. Юристите им са убедени, че репетицията за атентатите е финансирана от саудитски дипломати във Вашингтон.

Миналия септември Конгресът на САЩ преодоля ветото на тогавашния президент Барак Обама и подкрепи законопроект, който разрешава на семействата на жертвите от терористичните атентати на 11 септември 2001 г. да подават искове срещу Саудитска Арабия. В САЩ неведнъж са изказвани предположения, че властите на кралството са си затваряли очите за дейността на "Ал Кайда", дори може да са контактували с групировката и затова носят част от отговорността за атентатите отпреди 16 години, при които загинаха 2977 души.

Рияд отрича да е замесен и заявява, че ще разпродаде активите си в САЩ на стойност стотици милиарди долара, за да не бъдат запорирани със съдебни решения след искове на американски граждани.

източник: Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев