АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕСТОНИЯ ПРЕХВЪРЛЯ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕГОВОРИТЕ НА ТУРЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

знамена...
08.09.2017 / 14:43

Естония, която в момента заема председателския пост на Съвета на Европейския съюз, заяви, че тази година няма да бъде взето никакво решение след призивите на германския канцлер Ангела Меркел за прекратяване преговорите за членството на Турция в блока. Така отговорността за решението пада върху България, която ще поеме председателството от 1 януари 2018 г., пише изданието EurActive, цитирано от агенция "Фокус".

Меркел отправи призива за преустановяване на преговорите за влизането на Турция в ЕС по време на първия и единствен телевизионен дебат, проведен на 3 септември, три седмици преди парламентарните избори в Германия.

„Не очаквам Европейския съюз да вземе каквито и да е решения по този въпрос тази година“, отбеляза външният министър на Естония Свен Миксер по време на срещата със своите колеги от ЕС. Той подчерта, че трябва да се изчака публикуването на оценките на Европейската комисия, което ще се случи в началото на следващата година. Българският министър-председател Бойко Борисов се представя като близък съюзник на турския президент Реджеп Тайп Ердоган. България има дълга граница с Турция и би била изключително уязвима, ако Анкара промени политиката си и насърчи бежанците на нейна територия да се отправят на Запад, отбелязва още изданието.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган отново се разгневи на германски политически лидери, като косвено ги обвини във фашизъм. Без да назовава поименно Ангела Меркел или Мартин Шулц, той обяви методите им за „нацистки“. От речта му пред привърженици на неговата партия в Анкара обаче стана съвсем ясно, че Ердоган визира конкретно канцлерката Меркел и кандидат-канцлера на социалдемократите Шулц. "Защо се смятате за засегнати? Та нали не казвам, че сте нацисти или фашисти. Само описвам ситуацията. Това е фашизъм, това е нацизъм!", борбено заяви Ердоган. През пролетта на тази година Ердоган отново обвини германското правителство в нацизъм. Тогава той се ядоса, че Берлин осуети предизборните изяви на турски министри в Германия преди провеждането на референдума за промяна на турската конституция.

източник: Actualno.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев