АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ОТНОВО ПОИСКА ПАРИТЕ ОТ ХАЗАРТ

министърът на културата Боил Банов
11.08.2017 / 14:20

Министерството на културата ще предприеме законови промени, за да могат 10% от приходите от таксите от хазарта да се използват от Национален фонд "Култура".

Това каза днес министърът на културата Боил Банов, който представи приоритетите в културата на правителствената управленска програма.

От 2014 г. в Закона за хазарта съществува задължение всяка година 10% от хазартните такси да се преразпределят към фонда за култура.

Към момента това не се осъществява, защото противоречи на Закона за публичните финанси.

"Въпреки всичките ни спорове с Министерството на финансите сме длъжни да намерим вариант, по който този закон да започне да се изпълнява", каза Банов.

Той обясни, че Закона за хазарта, както и Закона за библиотеките, в който се предвижда 11 млн. лева от държавния бюджет всяка година да се отделят за тях, не се изпълняват, защото са пожелателни.

По думите на Банов по тях се отделят средства от бюджета, ако останат след припадането на по-важните разходи, като тези за здравеопазване, образование, пенсии.

Същевременно министерството ще започне да обновява сградните фондове на театрите, библиотеките, читалищата, които не са ремонтирани от години.

Изложба в Лувъра

Министърът съобщи, че бюджета за културната програма на България за председателството на съвета на Европейския съюз е 4 млн. лева.

По думите му в тази сума влизат задължителните церемонии по откриване и закриване, 7 "големи културни събития", българска изложба в парижкия музей "Лувър".

От общата сума за културната програма около 1.6 млн. лева ще бъдат разпределени по различни проекти от организации за провеждане на събития.

"Не може тази страна да я показваме така, щото тука се е случило председателството", каза Банов и посочи, че като министър ще се бори за това български творци да бъдат представени на Венецианското бианале за съвременни изкуства.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев